Hlavní obsah

Džihádista z IS si jezdil do Vídně pro dávky a zdravotní péči. Rakousko mu sebralo občanství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Azad G. se stal prvním občanem Rakouska, který přišel o státní občanství této alpské republiky, napsal ve čtvrtek server deníku Krone. Sedmadvacetiletý Vídeňan s tureckými kořeny odešel do Sýrie bojovat za radikály organizace Islámský stát v roce 2013. Do Vídně se později vrátil na „zdravotní dovolenou“, během níž pumpoval z rakouského sociálního systému peníze, píše Krone.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci organizace Islámský stát. Ilustrační foto

Článek

„Každý, kdo se připojil k teroristické organizaci a účastnil se bojových operací Islámského státu, ztratil všechna práva vyplývající z rakouského občanství,“ prohlásil vídeňský starosta Michael Ludwig. Vedení metropole řeší dalších šest podobných případů.

Bojovník Islámského státu si jezdil do Vídně na zotavenou a pro podporu

Evropa

Mezi džihádisty bojoval Azad G. zhruba rok. Když utrpěl střelné zranění nohy, ihned se vrátil do Vídně, kde se léčil a současně inkasoval ze systému sociální podporu. Za 14 měsíců, které v Rakousku strávil, si přišel na 12 400 euro (zhruba 322 400 korun), píše server Krone. Poté opět odcestoval do Sýrie.

Azada G. nakonec loni v březnu zajali kurdští vojáci. Bojovník tvrdil, že ho radikálové oklamali a on se chce vrátit zpět do Rakouska. Při prověřování jeho osoby se ale na povrch dostávaly podrobnější informace o jeho osobě.

Islamisty nebudeme brát zpátky, vzkázalo Rakousko

Evropa

Jeho jméno je na „černé listině“ rakouské armády. Poté, co se během základní vojenské služby naučil zacházet s útočnou puškou, jeho chování nadřízení vyhodnotili jako extrémně nebezpečné. Proto už nikdy nebyl povolán na cvičení, píše Krone.

Reklama

Výběr článků

Načítám