Hlavní obsah

Dva lidé mrtví, auta létala vzduchem. Italský ostrov zasáhlo tornádo

• Aktualizováno

Dva lidé zemřeli a devět se zranilo poté, co malý italský ostrov Pantelleria ve Středozemním moři zasáhlo tornádo. Obě oběti, 86letého obyvatele ostrova a hasiče mimo službu, zastihlo tornádo při řízení auta. Vír je vynesl do vzduchu a auta pak prudce dopadla na zem. Také další zranění byli údajně účastníky dopravních nehod způsobených silným větrem, píše agentura ANSA. Čtyři z nich jsou ve vážném stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dva mrtví po tornádu na malém ostrově jižně od SicílieVideo: AP

 
Článek

Turisty vyhledávaný ostrov ležící na půli cesty mezi Sicílií a Afrikou zasáhlo tornádo v pátek večer krátce před 19:00 místního času. Na místě zasahovalo 118 zdravotníků a policistů. Podle stanice Sky tg24 jsou na místě i hasiči z jednotky na pomoc při katastrofách a pátrání po pohřešovaných osobách, přestože starosta ostrova v médiích uvedl, že se podle prvních informací nikdo nepohřešuje.

„Padaly sloupy, střechy jsou poškozené, stromy vyvrácené,” uvedli hasiči citovaní agenturou AP. Jeden ze záchranářů mluvil o „apokalypse”. Na snímcích z místa jsou vidět silně poškozené domy, převrácená auta a voda v ulicích.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Tornádo si během svého řádění pohrálo s několika automobily. Několik lidí bylo zraněno, čtyři vážně a dva zemřeli.

Foto: ČTK/AP

K obětem tornáda vyrazili ihned záchranáři.

Počasí na ostrově se již zlepšuje a jakmile to bude možné, zdravotníci začnou s přesuny raněných. Na převoz vrtulníkem podle Sky tg24 čeká pacient se zlomeninou obratle.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Na ostrově se pomalu zlepšuje počasí.

TORNÁDO

Tornádo je atmosférický jev menších horizontálních rozměrů, řádově desítky až stovky metrů. Trvá několik sekund až desítky minut.

Tvoří značné lokální škody.

Tornáda se vyvíjejí téměř neočekávaně a výstraha před nimi je možná několik minut, výjimečně deset až dvacet minut, dopředu.

Stupně síly tornáda podle Fujitovy stupnice

Tornádo EF5

Je charakterizováno třívteřinovými nárazy větru o síle 320 až 376 kilometrů v hodině, které i pevné domy dokážou vyrvat ze základů. Automobily odhazuje do stometrové vzdálenosti a je schopné servat kůru ze stromů.

Tornádo EF4

Dokáže zbořit domy a ty se slabšími základy odfouknout pryč, stejně jako automobily. Provázejí ho nárazy větru o síle 270 až 319 kilometrů v hodině.

Tornádo EF3

Může strhávat střechy a zdi domů. Je schopné vyvracet stromy a zvedat auta ze země. Vítr dosahuje rychlosti 138 až 269 kilometrů za hodinu.

Tornádo EF2

Může strhat střechy, ničit karavany, převracet dodávky a lámat či vyvracet velké stromy. Charakterizují ho nárazy větru o síle 177 až 219 kilometrů za hodinu.

Tornádo EF1

Může přinést mírné škody, strhat střešní krytinu, posunout karavany či sfouknout vozidla ze silnice. Vítr v nárazech dosahuje rychlosti 138 až 176 kilometrů za hodinu.

Tornádo EF0

Nejslabší, mezi následky mohou být škody na komínech, větvích stromů a vyvrácení mělce kořenících dřevin. Vítr má v nárazech rychlost 104 až 137 kilometrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám