Hlavní obsah

Dva Češi dostali za přepadení rodiny klenotníků v Rakousku mnohaleté tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v rakouském Salcburku ve čtvrtek dvěma Čechům obžalovaným z předloňského brutálního přepadení klenotnické rodiny uložil tresty vězení v délce 20 let a 18,5 roku nepodmíněně. Verdikt je zatím nepravomocný, odsouzení se odvolali, informovala agentura APA.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Rakouská policie (ilustrační foto)

Článek

Podle prokuratury se oba obžalovaní v srpnu 2019 spolu s dalším komplicem vloupali do domu v obci Koppl u Salcburku a násilím přinutili jeho majitele, aby jim vydali šperky. Čelili obvinění z násilného vydírání, únosu a žhářství.

Soudní porota ve čtvrtek o vině rozhodla jednohlasně. Třiačtyřicetiletý obžalovaný, kterého soud potrestal 20 lety vězení, vinu popírá a tvrdí, že v době spáchání činu byl v Praze. Jeho 40letý společník, který dostal 18,5 roku vězení, vinu z velké části přiznal. Oba se nicméně po vynesení rozsudku odvolali.

Vyšetřování třetího z pachatelů násilného přepadení stále pokračuje.

V Salcburku začal soud se dvěma Čechy, kteří brutálně přepadli rodinu klenotníků

Evropa

Při loupeži se maskovaní ozbrojení muži dostali dovnitř přes balkon a zaútočili na manžele ve věku 35 a 41 let, kteří v domě žili. V přítomnosti jejich dvou malých dětí ve věku dvou a čtyř let je spoutali, stejně jako 26letou Jihoameričanku, která v domě pracovala jako au-pair. Majitele domu zbili a jeho ženu přinutili, aby jim vydala z trezoru cennosti v hodnotě 150 000 eur (více než 3,8 milionu korun).

Následně donutili ženu, aby se vydala autem do centra Salcburku, kde provozovala klenotnický obchod, a přivezla odtud další šperky. Děti, manžela a au-pair si vzali jako rukojmí.

Čech přepadl banku v Linci, zadržen byl na Bruntálsku

Krimi

Přepadení se jim však nakonec vymklo z rukou. Rodinu se pokusili odvézt v kufru auta do lesa, kde se jim však vůz porouchal. Nechali ho proto na místě a uprchli na horských kolech. Rodinu v autě objevili náhodní lidé, kteří přivolali pomoc.

Stopy chtěli pachatelé zamést tím, že se pokusili dům zapálit. Když spatřili náhodné dva kolemjdoucí, jak volají policii, jeden z mužů čtyřikrát vystřelil do vzduchu a volajícímu vytrhl mobil z ruky. Škody na vile dosáhly 1,5 milionu eur (přes 38 milionů korun), rodina se z ní po přepadení odstěhovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám