Hlavní obsah

Drahé kočičí žrádlo nakazilo v Británii lidi i kočky tuberkulózou

Edinburgh

V Británii se od konce loňského listopadu šířila u koček bovinní tuberkulóza. Nakazili se jí i dva lidé. Nakonec se ukázalo, že za jejím rozšířením stojí jedna šarže drahého kočičího žrádla s vysokým obsahem syrového masa Wild Venison od firmy Natural Instinct, ve kterém byly přítomny bakterie Mycobacterium bovis.

Foto: Profimedia.cz

Velmi drahé krmivo konzumovaly především ušlechtilé kočky. Ilustrační foto.

Článek

Vědci z Univerzity v Edinburghu se snažili zjistit, proč 50 koček od 30 různých majitelů v Británii onemocnělo bovinní tuberkulózou, uvedl list The Times. Nemoc se vyskytuje u dobytka a divoké zvěře.

Kočky byly ušlechtilých plemen a jejich majitelé je drželi v domě, takže nepřicházely do styku se skotem nebo s volně žijícími zvířaty. Všechny tyto kočky ale dostávaly luxusní krmivo obsahující syrové maso ze zvěřiny.

Tuberkulóza skotu
Bovinní tuberkulózu (tuberkulózu skotu) vyvolává bakterie Mycobacterium bovis. Její příznaky jsou podobné jako u tuberkulózy způsobené bakterií Mycobacterium tuberculosis, jež způsobuje tuberkulózu, která se dnes vyskytuje u lidí nejčastěji. Bovinní tuberkulóza byla dříve u lidí silně rozšířená, ale podařilo se ji téměř vymýtit, když se začalo pasterizovat mléko. Pořád se však objevuje u skotu a divokých zvířat jako u jelenů, srnčí zvěře, jezevců a lišek.

Firma Natural Instinct své výrobky s obsahem syrového masa nabízí chovatelům ve Velké Británii a v Irsku jako zdravější alternativu běžných krmiv. Zatímco dvě dávky obyčejných granulí vyjdou majitele koček na 20 pencí denně (necelých šest korun), u problematického krmiva s obsahem syrového masa z vysoké jde o asi 4,5 libry (132 korun).

„Syrová strava může být pro kočky teoreticky dobrá, ale je třeba počítat s nebezpečím nákazy, takže kontroly jsou nezbytné,“ vzkázala chovatelům Danielle Gunnová-Moorová z Univerzity v Edinburghu, která se na průzkumu podílela. Její tým shromáždil zprávy o případech nákazy bovinní tuberkulózou u koček ve třech desítkách domácností a následně vyšetřil 90 zvířat a na testy poslal stovku lidí. U dvou z nich se nákaza prokázala a list The Times uvedl, že další případy se mohou ještě objevit.

Firma Natural Instinct krmivo stáhla z trhu už v prosinci, kdy se objevily první případy nákazy koček bovinní tuberkulózou. Uvedla, že maso pocházelo z jelenů nebo srnců zastřelených v Británii. Dodavatel měl všechna potřebná povolení a maso bylo tak kvalitní, že podle firmy bylo vhodné i pro lidi: „Vše, co děláme v Natural Instinct, je učiněno v nejlepším zájmu našich zákazníků a jejich zvířat. Můžeme ubezpečit naše zákazníky, že firma Natural Instinct se držela a bude držet všech standardů pro potraviny a hygienických nařízení.“ Kontrola ve firmě to potvrdila.

Syrové krmení pro zvířata je náchylnější na nákazu patogeny než suché žrádlo, ukázaly to už studie amerického úřadu pro potraviny a léky z roku 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám