Hlavní obsah

Doživotní vězni v Itálii žádají, aby byli popraveni

Novinky, ČTK, BBC, La Repubblica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Přes tři stovky vězňů odsouzených v Itálii na doživotí napsaly dopis prezidentovi Giorgiu Napolitanovi, v němž ho žádají o popravu. Smrt je podle nich lepší možností než "hnít" ve vězení. Jejich žádost uveřejnil italský list La Republlica.

Článek

"Žádáme, aby byl náš doživotní trest změněn na trest smrti," píše se dopise, jehož inciátorem je Carmelo Musumeci, který nastoupil výkon trestu před 17 lety. Pod žádost se podepsalo dalších 310 doživotně odsouzených vězňů.

Každý den část mne umírá, jsem unaven, říká Musumeci, který ve vězení dokončil školu a získal právnický titul. V italských věznicích si odpykává doživotní trest téměř 1300 vězňů.

Itálie upustila od trestu smrti po druhé světové válce. Trest smrti je v současnoti zakázán ve všech 27 zemích Evropské unie a EU navíc pověřila právě Itálii, aby navrhla dokument, který by mohl být představen Valnému shromáždění OSN a který by vyzýval ke zrušení trestu smrti v celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám