Hlavní obsah

Doživotí pro Albánce, který zabil na frankfurtském letišti americké vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem
Aktualizováno

Doživotní trest dostal v pátek 22letý kosovský Albánec Arid Uka za dvojnásobnou vraždu amerických vojáků ve věku 21 a 25 let a za trojnásobný pokus o vraždu. Loni 2. března zaútočil na americké vojáky na mezinárodním letišti ve Frankfurtu nad Mohanem, kteří mířili do Afghánistánu.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Arid Uka se svou obhájkyní u soudu

Článek

Frankfurtský soud konstatoval, že Uka se dopustil "zvláště závažného činu", což znamená, že ani po obvyklých 15 letech nedostane možnost podmínečného prominutí zbytku trestu.

„Vyšetřování prokázalo, že obviněný chtěl zabíjet vojáky, protože byli příslušníky amerických sil působících v rámci mandátu ISAF v Afghánistánu,“ stálo v žalobě.

Jednoho z vojáků požádal o oheň a zeptal se, kam autobus jede. Pak muže zastřelil. Skočil do vozu a s výkřikem "Alláh je velký" zastřelil druhého vojáka. Další tři zranil. [celá zpráva]

Uka pak utekl do terminálu, kde byl dopaden.

Američtí vojáci přiletěli z Británie a mířili na základnu Ramstein, odkud míří letadla do Iráku a Afghánistánu.

Arid Uka se narodil v Německu, kam se jeho rodiče přestěhovali před 40 lety z Kosova.

K útoku ho podle německých médií přiměl snímek, v němž američtí vojáci znásilňují mladou muslimskou dívku. Podle německých médií ale nešlo o záznam skutečné události, nýbrž o scénu z hollywoodského protiválečného filmu režiséra Briana De Palmy. Uka podle své výpovědi nechtěl, aby vojáci zabíjeli muslimy a znásilňovali muslimské ženy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám