Hlavní obsah

Dohodu o vývozu ukrajinského obilí nemusíme prodloužit, vyhrožuje Rusko

Dohoda o obnovení vývozu obilí z ukrajinských přístavů se neplní tak, jak bylo ujednáno, a její prodloužení bude záviset na jejím dalším provádění, uvedl v pátek podle agentury TASS náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko.

Foto: Reuters

Ukrajinská loď s obilím poblíž afrického přístavu Džibuti.

Článek

Dohoda zprostředkovaná OSN a Tureckem, která byla uzavřena na konci července, umožnila obnovit export milionů tun zemědělských produktů z ukrajinských černomořských přístavů, zablokovaných kvůli válce s Ruskem.

„Obilná dohoda se vůbec neprovádí tak, jak bylo slíbeno,“ řekl novinářům Ruděnko. Problém s plněním podle něj nastává u druhé části dohody, která se týká vývozu obilí a hnojiv z Ruska přes ukrajinské přístavy.

Ukrajina už vyvezla 2,5 milionu tun obilovin

Ekonomika

Ujednání ve středu kritizoval i ruský prezident Vladimir Putin, který je označil za podvod na chudé země s tím, že prý většina obilí vyváženého z Ukrajiny míří do zemí Evropské unie.

Dohoda tak podle něj nepomáhá k odvrácení globální potravinové krize, před níž v souvislosti se zablokovaným obilím v ukrajinských přístavech varovaly mezinárodní organizace.

Podle údajů OSN ale od obnovení vývozu v srpnu zamířila do členských zemí EU menší část vypravených lodí.

Putin věc projedná s Erdoganem

Obilná dohoda bude podle oznámení Kremlu předmětem jednání Putina a jeho tureckého protějšku Recepa Tayyipa Erdogana, kteří se mají sejít příští týden v Uzbekistánu. Podle agentury Reuters by měla být dohoda na základě původního ujednání prodloužena v listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám