Hlavní obsah

Do Řecka dorazily mohutné lijáky. Voda bere všechno, co jí stojí v cestě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen pár dní poté, co na severovýchodě Řecka hasiči bojovali se smrtícími požáry, centrální část země čelí jinému živlu. Tlakový útvar Daniel přinesl zejména do Thesálie a okolí Soluně nebývale silný déšť, který rozvodnil řeky. Voda bere vše, co jí stojí v cestě. Hlášena je první oběť.

Po lesních požárech bojuje Řecko se záplavamiVideo: Reuters

 
Článek

„Na muže se v důsledku špatného počasí zřítila podemletá zeď, nebylo mu pomoci,“ popsal agentuře Reuters zástupce místních hasičů smrtelné neštěstí, ke kterému došlo u města Volos nedaleko od pobřeží Egejského moře.

Událost je zatím jediným potvrzeným úmrtím v souvislosti s mohutným tlakovým útvarem Daniel, který udeřil na centrální část Řecka a pomalu se přesouvá k západu. Panují ale obavy, že konečný účet bude vyšší – hlavní množství srážek by totiž mělo spadnout teprve v úterý a ve středu.

Foto: Eurokinissi, Reuters

Velká voda se valí úbočím hory Pelion nedaleko města Volos

Podle řeckého serveru Ekathimerini dostali obyvatelé nejohroženějších oblastí v krajích Centrální Řecko, Thessálie a Centrální Makedonie varování před extrémním počasím prostřednictvím SMS zpráv. Pobyt mimo domov mají omezit na minimum.

Koupaliště na Slovensku nezničilo tornádo, ale downburst

Zahraniční

Meteoroložka: Spadne i více než 100 milimetrů vody

Podle meteoroložky Dagmar Honsové stojí za neobvykle silnými srážkami oblast nízkého tlaku vzduchu nad Balkánským poloostrovem, která nasává vlhkost z velmi teplého Středozemního moře. „Do konce týdne přinese nejméně 100 milimetrů srážek, ale někde i více,“ přiblížila pro Novinky Honsová.

V průměru přitom za celý měsíc září spadne v pobřežních lokalitách středního Řecka jen asi 20 milimetrů vody.

Honsová upozornila, že vzhledem k dlouhotrvajícímu horkému a slunečnému počasí přes léto je nyní retenční schopnost vysušené a ztvrdlé půdy téměř nulová.

Výskyt takové cyklony, která se nazývá medikán, není podle Honsové s ohledem na dlouhodobě panující tropické teploty ve Středomoří překvapením. „Podobná situace nastala v roce 2018, kdy řádil medikán Zorbas, nebo v září 2020, kdy úřadovala Cassilda,“ připomněla meteoroložka.

Podle predikce Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) se tlakový útvar Daniel v příštích dnech přesune z Řecka dál na západ a měl by zasáhnout Maltu a východní pobřeží Sicílie.

Požár spalující Řecko je největší, jaký kdy EU změřila

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám