Hlavní obsah

Do Německa by se měla vrátit stovka dětí bojovníků Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolková vláda počítá s tím, že se během letošního roku vrátí do Německa více než stovka dětí německých bojovníků Islámského státu, kteří operovali v Iráku a Sýrii, napsal v pondělí server týdeníku Focus.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu

Článek

Z údajů, které úřady poskytly, odešlo z Německa v minulých letech kolem 960 lidí do Sýrie a Iráku, píše list Die Welt. Počet odchodů postupně klesal podle toho, jak síla radikálů slábla a Islámský stát byl postupně vytlačován.

V roce 2014 odešlo 310 lidí, o tři roky později, v roce 2017, jich bylo už jen 70. Úřady uvedly, že zhruba třetina těch, kteří odešli, se už vrátila zpět do Německa.

„Vlna návratů džihádistů ještě nezačala, ale pozorujeme snahy dostat ženy, děti a nezletilé zpět do vlasti,“ řekl loni na konci prosince šéf německé civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen.

Jednou z těch, které se zoufale snaží o návrat, je nyní 17letá Linda W. Letos v létě ji zadržely vládní jednotky, když osvobodily irácký Mosul od nadvlády radikálů Islámského státu. Od poloviny července je v iráckém vězení a čeká na soud. Za členství v teroristické organizaci jí hrozí v Iráku trest smrti.

Dívka zmizela vloni v létě ze svého domova v saském městečku Pulsnitz nedaleko Budyšína, když krátce předtím konvertovala k islámu. Přes Turecko odjela do Sýrie, kde se stala manželkou jednoho z radikálů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám