Hlavní obsah

Džihádistka Linda se přidala k Islámskému státu, teď prosí o návrat do Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chci domů, pomozte mi dostat se domů, naříkala v reportáži televize ARD dnes 17letá dívka Linda W. Letos v létě ji zadržely vládní jednotky, když osvobodily irácký Mosul od nadvlády radikálů z organizace Islámský stát. Od poloviny července je v iráckém vězení a čeká na soud, napsal v pondělí server týdeníku Focus. Za členství v teroristické organizaci jí hrozí v Iráku trest smrti.

Foto: Profimedia.cz

Němka Linda W. se přidala k Islámskému státu, dnes se chce vrátit domů.

Článek

„Nevím, jak jsem mohla být tak hloupá a přidat se k Islámskému státu. Zničila jsem si život,“ tvrdí dnes Linda.

Dívka zmizela vloni v létě ze svého domova v saském městečku Pulsnitz nedaleko Budyšína, když krátce předtím konvertovala k islámu. Přes Turecko odjela do Sýrie, kde se stala manželkou jednoho z radikálů.

Foto: Profimedia.cz

Linda na snímku krátce před útěkem, v době, kdy jí bylo 15 let.

Před televizními kamerami dívka popisovala svůj život v Islámském státě. Po smrti svého manžela žila s ostatními vdovami na nejrůznějších místech Mosulu. Tvrdila, že nikdy nebojovala a stále prosila, aby mohla odjet domů. To bude ale v jejím případě velký problém. Německo nemá s Irákem uzavřenou extradiční dohodu.

Foto: Profimedia.cz

Linda na počátku července, když ji vládní vojska zadržela v Mosulu.

K jejímu návratu jsou zdrženliví nejen obyvatelé městečka Pulsnitz, ale na rizika upozorňuje také odborník na islám a politolog Heiner Vogel. „V propagandě a náboru Islámského státu hrály ženy velmi významnou roli. Většina z nich dobře věděla, co dělají,“ uvedl. Z reportáže, kterou sledoval, se mu nezdálo, že by Linda byla příliš traumatizovaná, ačkoliv je tak mladá.

Je přesvědčený, že Linda byla pod silným vlivem radikálů Islámského státu a rozhodně se jejich vlivu nezbavila. „Současné dívčino chování je výsledkem chladnokrevné kalkulace. Přesně ví, co má dělat. Potřebuje se dostat zpět domů do Německa a podle toho se chová,“ uvedl odborník pro sever Focus. Je přesvědčen, že v 16 letech dívka věděla, co dělá, a k teroristické organizaci se připojila zcela vědomě. „Každý musí nést zodpovědnost za své činy," uzavřel.

Skeptičtí jsou k jejímu návratu také obyvatelé městečka. „Nevěří, že její odchod byl mladický nerozvážný čin a že se od radikálů dostatečně distancovala,“ uvedla starostka Barbara Lükeová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám