Hlavní obsah

Do Evropy se vrátilo až pět tisíc bojovníků Islámského státu, varuje šéf Europolu

Nebezpečí teroristických útoků je v Evropě největší za posledních deset let, varuje Rob Wainwright, šéf evropského policejního úřadu Europol. Tvrdí, že do svých mateřských zemí se vrátilo až pět tisíc lidí, kteří prošli výcvikem v táborech a mají za sebou boj za Islámský stát.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Europolu Rob Wainwright

Článek

„Evropa momentálně stojí před největším nebezpečím teroristických útoků za posledních deset let,“ prohlásil Wainwright. Útoky, které zažila Paříž v loňském listopadu, podle Wainwrighta ukázaly, že radikálové z Islámského státu změnili svou strategii a začali „operovat v mezinárodní dimenzi“.

„Očekáváme, že Islámský stát nebo jiné nábožensky založené teroristické skupiny spáchají útok někde v Evropě s cílem dosáhnout co největších ztrát mezi civilním obyvatelstvem,“ řekl šéf Europolu. Varuje, že útoky nemusí mít na svědomí skupiny, ale spíše jednotlivci. Své tvrzení opírá o krvavé masakry v Istanbulu a naposledy v Ankaře, kde zahynulo 28 lidí a 60 jich bylo zraněno.

Podle odhadu Europolu se do Evropy vrátilo tři až pět tisíc bojovníků, kteří mají zkušenosti s výcvikovými tábory a s bojem za Islámský stát. "Rostoucí počet těchto bojovníků je pro evropské země novou výzvou," dodal Wainwright.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Radikálové podle něj nemusejí nutně k návratu na starý kontinent využívat současné uprchlické vlny. „Nemáme žádné konkrétní důkazy, že by teroristé systematicky využívali k cestě do Evropy jednotlivých uprchlických cest,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám