Hlavní obsah

Do Británie se valí migranti na loďkách přes kanál La Manche

Londýn

Britská vláda odvolala dvě lodě z operací ve Středozemním moři a vysílá je k hlídkám do Lamanšského průlivu, oznámil to britský ministr vnitra Sajid Javid po zasedání krizového štábu. Důvodem pro toto rozhodnutí je zvyšující se počet běženců, kteří se snaží dostat z Francie do Velké Británie na malých loďkách.

Foto: Social Media, Reuters

Británie se potýká s přílivem migrantů, kteří se snaží překonat Lamanšský průliv na loďkách.

Článek

„Jde nejen o ochranu lidských životů, ale také o ochranu našich hranic,“ řekl Javid. Situaci v průlivu označil už v pátek za „vážnou“. Přerušil proto rodinnou dovolenou a svolal krizový štáb.

V posledních dnech se průliv mezi Francií a Británií pokusilo překonat téměř sedm desítek migrantů. V pátek britská pohraniční stráž zadržela 12 mužů ze Sýrie a Íránu, kteří se na cestu Lamanšským průlivem vydali na nafukovacích člunech.

Vzhledem k rušné lodní dopravě v Lamanšském průlivu i nevypočitatelnému zimnímu počasí je to velmi nebezpečná záležitost. Britské úřady uvádějí, že za aktuálním nárůstem počtu migrantů, kteří se na cestu na Britské ostrovy vydávají na člunech, jsou organizované skupiny pašeráků lidí.

V roce 2018 se podle britského ministerstva vnitra pokusilo tímto způsobem dostat do ostrovního království 539 lidí, nejvíce 434 na počátku října. Dalších 227 migrantů zadržely francouzské orgány.

V minulosti se migranti z Francie do Británie snažili dostat především tak, že se ukryli na trajektech nebo v kamionech směřujících do Británie tunelem pod kanálem La Manche.

Reklama

Výběr článků

Načítám