Hlavní obsah

Do Atén připlulo jen 17 běženců, dohoda s Tureckem zřejmě zabírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Proud běženců mířících přes Řecko na sever Evropy očividně zpomaluje, do přístavu Pireus u Atén v pondělí připlulo z řeckých ostrovů 17 uprchlíků, dosud jich přitom byly denně řádově stovky. Informoval o tom zpravodajský server Ekathimerini.

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Příliv uprchlíků do Řecka zeslábl

Článek

Po uzavření hranic s Makedonií v Řecku běženci zůstávají. Korespondentka listu The Guardian s odvoláním na prohlášení vlády informovala o více než 50 000 běžencích.

V provizorním uprchlickém táboře Idomeni na řecko-makedonské hranici, který úřady postupně evakuují, zůstává asi 11 400 lidí. Dalších přes 14 400 běženců je v Aténách, 4300 na egejských ostrovech a zbytek pak v jiných částech země. Ekathimerini uvedl, že v provizorním táboře v přístavu Pireus je 5300 lidí.

Evropská unie s cílem zastavit migrační proud uzavřela s Ankarou dohodu, jejíž součástí je i vracení běženců zpět do Turecka. Očekává se, že první vyhoštění by se mělo uskutečnit okolo 4. dubna.

Na lavičky v Turecku se vrátili místní senioři

Zatímco v únoru denně do Řecka podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) připlouvalo 1968 běženců, v březnu se jejich počet snížil na 996 denně.

Úbytek běženců je znát i na tureckém pobřeží, odkud se vydávají na plavbu na řecké ostrovy. Zatímco v Izmiru byli běženci kdysi všudypřítomní, nyní jsou noclehárny, levní hotely i prostranství u mešit prázdné a na lavičky do parků se vrátili senioři, napsal list The Washington Post.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám