Hlavní obsah

DNA testy vyřešily poslední záhadu Titaniku

O osudu Helen Loraine Allisonové se mluvilo jako o poslední nevyřešené záhadě obestírající zkázu zaoceánské lodi Titanic. V roce 1912, kdy se na cestě do New Yorku potopil, jí byly pouhé dva roky. Původní zprávy uváděly, že i Loraine se utopila se svými rodiči. Roky po tragické havárii se ale objevila žena jménem Helen Kramerová, která tvrdila, že právě ona je zmizelé dítě. Genetický projekt „titanikologů“ ale ukázal, že pravda je jiná, uvedl v neděli britský list The Telegraph.

Foto: ČTK

Titanic byl největší lodí své doby, na délku měřil 259,83 metru.

Článek

Senzační odhalení Helen Kramerové v roce 1940 doplňovalo její tvrzení, že právě ona je schopná popsat řadu detailů ze života rodiny Allisonových. Poprvé s tímto prohlášením přišla v rozhlasovém pořadu. Tvrdila tehdy, že ji její otec, původem Kanaďan, na poslední chvíli posadil do člunu k muži, o němž si pak celá léta myslela, že je její skutečný otec.

Až později, po přestěhování do USA a krátce před jeho smrtí jí měl tento veřejnosti „neznámý“ muž říct, že není jeho dcera.

Později pak Helen Kramerová rozběhla rozsáhlou kampaň, která měla přesvědčit zbývající členy rodiny, že si může nárokovat jejich majetek, což oni vytrvale odmítali.

Víc než století po tragickém potopení Titaniku ale záhadu vyřešil projekt, který rozjeli nadšenci zabývající se zkázou zaoceánského parníku. Skupina „titanikologů“ zajistila k DNA testům vzorky potomků Helen Kramerové a rodiny, která zemřela v chladných vodách Atlantiku. Ukázalo se, že mezi vzorky není žádná genetická spojitost. Tvrzení Helen Kramerové tak spolehlivě vyvrátili.

Hrob musela hlídat ostraha

„Je dobře, že máme výsledky. Nesmíme zapomenout, že tohle všechno je o jednom z nejtragičtějších příběhů ze zkázy Titaniku,“ uvedla profesorka Tracy Oostová z Laurentinské univerzity v kanadském Ontariu. Právě ona vzorky DNA porovnávala.

Foto: www.telegraph.co.uk

Bessie (Bess) Allisonová s dcerou Helen Loraine a synem Trevorem

„Allisonovi nikdy nepřijali tvrzení paní Kramerové, ale tlak, který vytvořila, byl skutečný. Donutil mé předky znovu prožívat vzpomínky, které mi popisovali slovy nesmírný smutek a nekonečný žal,“ řekl The Telegraphu David Allison, jeden ze stále žijících členů rodiny.

Ani po smrti Helen Kramerové v roce 1992 totiž spory neutichly. Naopak je dál podporovali její potomci. Neshody vygradovaly do vzájemných obvinění z obtěžování a rodinný hrob Allisonových dokonce musela hlídat ostraha.

Malá Loraine neměla 15. dubna 1912 tolik štěstí jako její sedmiměsíční bratr Trevor. Toho do záchranného člunu stačila odnést rodinná služebná. Podle některých zpráv se Loraine dostala do jiného člunu spolu se svou matkou Bess, ale obě se nakonec vrátily na palubu, protože Bess nechtěla opustit svého manžela Hudsona. Všichni tři byli podle některých svědectví naposledy spatřeni, jak se objímají na palubě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám