Hlavní obsah

Dívka brala denně 36 léků proti bolesti a migréně, selhaly jí orgány

Stockport

Britské úřady řeší smrt osmnáctileté Felicity Kaneové ze Stockportu, která zemřela na selhání organismu poté, co jí lékař naordinoval lék, jenž ji měl zbavit úporných migrén. Ty zřejmě způsoboval jen stěží uvěřitelný mix 36 různých jiných léků, které dívka musela brát proti nesnesitelným chronickým bolestem způsobeným alergiemi.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dívka zemřela už letos v lednu, o jejím případu v úterý informoval britský server Daily Mail. Podle pitevní zprávy byla příčinou smrti alergická reakce na lék Lamotrigin, který měl přitom být dívčinou nadějí v boji s chronickou bolestí a migrénami.

Kaneová se od 12 let věnovala atletice, trénovala běh a hod oštěpem a diskem. Jejím snem bylo zúčastnit se olympijských her. Krátce na to jí ale byl diagnostikován lupus – autoimunitní onemocnění, při kterém organismus prostřednictvím imunitního systému napadá své vlastní orgány. U Felicity se projevoval jednak typickými sžíravými vředy na pokožce a také chronickou bolestí kloubů, kostí a dalších částí těla. Trpěla také častými otoky a závratěmi.

Její zdravotní stav ji přinutil vzdát se nadějně rozjeté atletické kariéry a začít užívat koktejl medikamentů, který měl její bolesti dostat pod kontrolu. Později jí však byla navíc zjištěna revmatická artróza. To už brala na zvládnutí bolestivých symptomů 36 různých léků denně, a to byl podle lékařů spouštěč nesnesitelných migrén.

Proti těm měl zabrat 37. lék. Tím byl přípravek Lamotrigin, k němuž se dívka i její rodiče upínali. “Občas jsme viděli, jak se Felicity úplně zkroutil obličej v bolestivé grimase,” uvedl její otec. “Jako kdyby jí někdo do každé kosti v těle bouchal palicí. Ale nikdy si nestěžovala,” dodal.

Lamotrigin
Antiepileptikum. Kromě léčby epilepsie se používá také v boji s příznaky bipolární afektivní poruchy nebo neuropatickými bolestmi. Mechanismus jeho účinku dosud nebyl zcela objasněn.

Lamotrigin začala Felicity užívat kolem Vánoc, ale její stav se prudce zhoršil. Nejdřív ji začalo bolet v krku, poté dostala vysoké horečky a zvracela každou čtvrthodinu. Na Silvestra jí sice teplota klesla, ale zčernal jí palec u nohy a prsty na rukou jí začaly modrat.

Musela být převezena do nemocnice v Manchesteru, kde začátkem ledna zemřela na selhání jater a ledvin.

Vyšetřování její smrti potvrdilo, že Felicity podlehla silné alergické reakci právě na Lamotrigin, tedy lék, který jí měl původně pomoci. Tuto reakci ovšem nebylo možné předvídat a lékař podáním léku nepochybil.

“Je jisté, že trpěla dlouhodobým onemocněním tkání. Ale myslím, že nikdy nezjistíme, čím vlastně procházela. Trpěla nesnesitelnými bolestmi, takže brala léky, které jí na oplátku způsobovaly urputné migrény. A stačily malé dávky Lamotriginu, aby její tělo reagovalo zcela nečekaným způsobem. Taková reakce je naprosto vzácná,” řekl patolog s tím, že není důvod, proč by měli lékaři přestat tento lék předepisovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám