Hlavní obsah

Devět let vězení pro Syřana, který v Německu ukradl kamion a najel do aut

– Limburg

Na devět let poslal německý soud do vězení Syřana, který loni kradeným kamionem najel v západoněmeckém Limburgu do aut stojících na křižovatce a lehce zranil 18 lidí. Podle soudu se dopustil pokusu o vraždu ve stavu zmenšené příčetnosti, informovala agentura DPA. Po činu se spekulovalo o teroristickém motivu, což se ale nepotvrdilo.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Syřan najel v Limburgu s ukradeným kamionem do osmi aut, zraněno bylo 17 lidí

Článek

To, že při incidentu nikdo nezemřel, „byla mimořádně šťastná náhoda”, konstatoval v pátek v Limburgu předsedající soudce zemského soudu.

Třiatřicetiletý muž loni 7. října ve večerní dopravní špičce vyhodil z kabiny řidiče kamionu stojícího na červené a sám usedl za volant vozu o hmotnosti 17,5 tuny. Mezitím se na semaforu rozsvítila zelená a Syřan popojel na další křižovatku. Bez brzdění narazil při rychlosti 44 kilometrů za hodinu do dvou osobních vozů a jednoho malého nákladního automobilu. Kvůli řetězové reakci přišly k újmě i další vozidla a také lidé. Zpětně se ukázalo, že 18 osob utrpělo jen lehká zranění.

Syřan najel v Německu s ukradeným kamionem do aut

Evropa

Syřan byl frustrován životní situací, byl bez práce a bez peněz po rozchodu s přítelkyní. Před činem kouřil marihuanu.

Vytáhl mě z kamionu a najel s ním do aut, popsal německý řidič útok Syřana

Evropa

Soud uložil pachateli kromě trestu vězení také odvykací kúru. Soud uznal, že drogy při počínání muže sehrály svou roli. „Ty ho zbavily zábran,” řekl soudce.

„Zatracené drogy,” utrousil při posledním slovu také obžalovaný muž z hesenského Langenu. Už dříve měl opletačky se zákonem kvůli drogovým deliktům a násilí.

„Není tu žádný teroristický motiv,” zdůraznil  předsedající soudce. Obžalovaný chtěl činem na sebe upozornit a uniknout své životní situaci, řekl soudce. Původně se případ vyšetřoval jako možný teroristický útok.

Soudní proces se podle agentury DPA kvůli koronavirové pandemii nekonal v limburské soudní budově, ale ve velkokapacitním stanu v průmyslové zóně bezprostředně u dálnice A3. Proces tak provázely problémy s akustikou i regulací teploty.

Reklama

Výběr článků

Načítám