Hlavní obsah

Desetitisíce Poláků si připomínaly první svobodné volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí v Polsku slavily v sobotu výročí prvních částečně svobodných voleb v roce 1989. Ve dvacítce polských měst podle agentury DPA lidé vyvěšovali vlajky, pořádali pikniky a oslavovali „svátek svobody”. Ve Varšavě opozice zorganizovala pochod proti vládě vedené stranou Právo a spravedlnost (PiS).

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Ve Varšavě lidé protestovali proti současné vládě

Článek

Do varšavského protestu se zapojili bývalí polští prezidenti Lech Walesa, Alexander Kwaśniewski a Bronislaw Komorowski. Protestní průvod svolala občanská iniciativa Výbor na obranu demokracie (KOD). Trojice exprezidentů při této příležitosti vydala prohlášení evropskému lidu, v němž vyzývá k ochraně demokracie a vlády práva.

"Z ulic a náměstí, kde se kdysi zrodilo hnutí Solidarita, vyzýváme Evropu, aby solidaritu projevila znovu. Mluvíme jménem statisíců svobodných Poláků, kteří už půl roku v ulicích demonstrují svou podporu demokracii, právu a svobodné Evropě," uvádí se v prohlášení. Ve Varšavě pochodovalo na 50 tisíc lidí, kteří skandovali "Svoboda, rovnost, demokracie!".

Polská opozice obviňuje PiS, že její vláda vedená Beatou Szydlovou ohrožuje právní stát i postavení Polska v Evropě. Vládnoucí konzervativní strana po výrazném vítězství v parlamentních volbách loni v říjnu učinila několik kontroverzních kroků k upevnění moci, mimo jiné sporné personální změny ve složení ústavního soudu.

Sobotní akce se konaly ve znamení vzpomínky na první částečně svobodné volby ze 4. června 1989. Hlasování tehdy drtivě vyhrálo opoziční hnutí Solidarita odborového předáka a pozdějšího prezidenta Walesy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám