Hlavní obsah

Demonstranti v Kyjevě zapálili televizi Inter

Novinky,
Kyjev

Budovu v Kyjevě, v níž sídlí ukrajinská televizní stanice Inter, zachvátil v neděli odpoledne požár. Oheň vypukl během protestu proti vysílání, které je údajně příliš promoskevské. Několik lidí se zranilo, většinou se nadýchali kouře, jedna žena si zlomila nohu, když z budovy utíkala. Policie zadržela šest podezřelých, napsala v pondělí Ukrajinska pravda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti podpálili budovu televizní stanice v KyjevěVideo: AP

 
Článek

Policie uvedla, že asi dvacet lidí naskládalo pod okno sídla televize haldu pneumatik, které zapálili a do budovy házeli dýmovnice.

Televize Inter ve svém zpravodajství uvedla, že na kancelář Národního informačního systému, což je organizace, která pro ni připravuje zprávy, byl spáchán ozbrojený žhářský útok. Při něm bylo zničeno studio a vypáleno několik výstřelů.

Budova byla následně ohrazena a uskutečnil se u ní protest, kterého se účastnili  příslušníci ukrajinských dobrovolnických praporů Donbas a Ajdar. Na plot vyvěsili transparent s heslem „Inter pryč”. „Shromažďujeme lidi, aby se Inter zavřel. Blokujeme televizi, aby sem nemohli ruští agenti,” řekl aktivista Oleksij Serdjuk Ukrajinské pravdě.

Podle aktivisty Serdjuka kancelář zapálili sami zaměstnanci, aby zakryli stopy spolupráce s Kremlem.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov ve vysílání televizního kanálu 1 1 oznámil, že jeden z lidí organizujících protest u televize byl dříve vojákem 30. brigády.

Na konci srpna Avakov vyzval Národní televizní a rozhlasovou radu, aby se vyjádřila k postojům Interu, který je kritický k vládě a dává najevo proruské postoje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám