Hlavní obsah

Demonstranti mají u sídla vlády dlažební kostky, varoval Fico. Jsou moje, zchladil ho restaurátor

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský premiér Robert Fico v pátek varoval, že během odpoledních demonstrací proti slovenské vládě v Bratislavě a dalších slovenských městech hrozí útoky na veřejné budovy. U Úřadu vlády podle něj byly nalezeny skrýše s dlažebními kostkami. K nim se ale přihlásil restaurátor, který je tam odložil při rekonstrukci náměstí.

Foto: Bundas Engler, ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Před Úřadem vlády jsme zachytili první hromady dlažebních kostek. Jsou ukryty ve křoví a u stromů. Hledáme záznamy z kamer a chceme identifikovat, jakým způsobem se tyto dlažební kostky dostaly před budovu,“ řekl Fico.

Přihlásil se restaurátor i zahrádkářka

Ke zmiňovaným dlažebním kostkám se podle listu Denník N přihlásil restaurátor Jakub Huba, který uvedl, že je tam odložil již loni v srpnu při rekonstrukci náměstí u sídla úřadu vlády.

„Zdá se mi, že premiér se dívá na příliš mnoho filmů. Určitě jsem je (kostky) tam nedal, abych s nimi rozbíjel historickou budovu úřadu vlády. Vzhledem k tomu, že jsem restaurátor kamene, zrovna mám doma i jednu sochu z úřadu vlády, kterou restauruji,” řekl Huba. Dodal, že několik kostek, které používá jako podstavec pod sochy, si mezitím odnesl domů.

Foto: Úřad vlády SR

Dlažební kostky, na které upozornil slovenský premiér Robert Fico

Ke kostkám se také přihlásila jistá žena, která zavolala na záznamník rozhlasové Zelené vlny. Nechala tam vzkaz, že si kostky shromažďovala, protože je chtěla použít na vlastní zahrádce.

Chystají se konfrontace, tvrdí Fico

Předseda vlády má v souvislosti s chystaným večerním shromážděním informace, že je poměrně vysoká pravděpodobnost různých konfrontací a útoků na veřejné budovy. „Nemohu jít zatím do dalších podrobností,“ řekl Fico.

Premiér proto svolal zasedání bezpečnostní rady, když vyhodnotil informace týkající se zmíněných protestních shromáždění. „Svoboda projevu a svoboda tisku měly na Slovensku vždy vysokou úroveň a mně na tom záleží, aby tyto hodnoty zůstaly na Slovensku udržovány a chráněny. Proto plně respektuji právo každého občana, který se chce v souladu se zákonem pokojně shromažďovat,“ řekl premiér po zasedání.

Zasedání bezpečnostní rady se zúčastnili zástupci ministerstva vnitra, policie, tajné služby a dalších složek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám