Hlavní obsah

Neobvyklá akce. Billboard ve Varšavě se obrací přímo na Bidena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinští aktivisté si v centru Varšavy pronajali elektronický billboard, na kterém místo reklamy promítají výzvu americkému prezidentovi, aby poskytl Ukrajině americké stíhačky F-16. Výzvu budou promítat až do středy, dokdy má trvat návštěva prezidenta Joea Bidena v polské metropoli.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Biden si při návštěvě Kyjeva vzal ladící modro-žlutou kravatu

Článek

„Stává se jen vzácně, aby reklama byla určena jen jedné osobě, ale podle aktivistů jsou v tomto případě dobré všechny prostředky, aby přesvědčily amerického prezidenta k přijetí takového rozhodnutí,“ napsal na svém webu deník Gazeta Wyborcza.

Ukrajinci věří, že billboard se ocitne na trase přinejmenším jednoho přejezdu Bidenovy kolony přes město. „Chceme, aby viděl naši výzvu, a tak ji budeme každý den pouštět skoro 24 hodin,“ řekla Ukrajinka Natalja Pančenková. Potřebné peníze na pronájem elektronické obrazovky billboardu vybrali Ukrajinci mezi sebou.

Biden v pondělí strávil několik hodin na neohlášené návštěvě v Kyjevě, kam přicestoval vlakem a kde avizoval další balík americké vojenské pomoci.

Sdružení, které akci zorganizovalo, označila Pančenková za pacifistické. Ale v dané chvíli věří, že právě další dodávky zbraní pro Ukrajinu představují tu nejlepší cestu k míru.

Aktivisté proto plánují, že transparent s výzvou k předání stíhaček Ukrajině se objeví i před varšavským hotelem Marriott, kde má americký prezident přespat a kde hodlají sami dnes demonstrovat. Ukrajinci totiž věří, že jakmile Američané budou souhlasit s poskytnutím několika moderních stíhaček Ukrajině, další státy je budou následovat, podobně jako tomu bylo v případě německých tanků Leopard.

Air Force One odstartoval za tmy. V přísném utajení

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám