Hlavní obsah

Data mluví jasně. Čím víc naočkovaných, tím méně mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proočkovanost obyvatelstva jednoznačně snižuje úmrtnost na covid. Vyplývá to ze statistiky, na kterou ve svém úterním tweetu upozornilo Evropské středisko pro kontrolu nemocí (ECDC).

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

ECDC ukázalo graf, který srovnává míru proočkovanosti dospělé populace v procentech s počtem úmrtí na covid přepočtený na milion obyvatel. Vyšlo najevo, že mezi očkováním a počtem mrtvých je jasná nepřímá úměra – čím větší proočkovanost, tím méně mrtvých.

Rozdíly jsou markantní. Zatímco nejvíce proočkované země v Evropě, tedy Irsko, Portugalsko a Finsko, kde vakcínu dostalo 92 až 93 % obyvatel, zemřelo na covid 0, 10 a 15 pacientů v přepočtu na milion obyvatel, v nejméně proočkovaných zemí starého kontinentu (s výjimkou Slovenska) jdou počty mrtvých v přepočtu na milion obyvatel do stovek.

Česko se ze statistiky ničím nevymyká. Se dvěma dávkami 65 % (ECDC uvádí 69 procent) patří do horší poloviny žebříčku a obdobně nelichotivě vyznívá i statistika 69 mrtvých v přepočtu na milion obyvatel v posledních čtrnácti dnech.

Proč drží Portugalci covid na uzdě? Neslibovali tečku

Zahraniční

Statistická data zveřejněná Evropským střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí potvrzují tvrzení výrobců vakcín, úřadů i odborníků, že vakcíny, pokud už neochrání před nákazou, snižují riziko vážného průběhu covidu a logicky tak i úmrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám