Hlavní obsah

Dárfúrský rebel dobrovolně předstoupil před haagský soud

Právo, BBC, aa
Haag

Svou verzi útoku na mírové jednotky v Dárfúru vysvětloval v pondělí před Mezinárodním tribunálem ICC v nizozemském Haagu velitel povstalecké organizace URF Bahr Idriss abú Garda.

Foto: Phil Nijhuis/Pool, Reuters

Bahr Idriss abú Garda

Článek

„Přijdu, žádný problém. Vím, že jsem to nespáchal,“ citovala agentura Reuters reakci abú Gardy na obsílku od ICC. Soud jej podle serveru AllAfrica viní ze tří válečných zločinů - vyvražďování, útoku na mírové jednotky a drancování - údajně spáchaných v září 2007, kdy ještě jako člen skupiny JEM měl v čele tisícovky povstalců napadnout tábor mírotvorců Africké unie (AMIS) v Haksanitě na severu súdánského Dárfúru. Dvanáct vojáků AMIS při něm zahynulo a útočníci se zmocnili velkého množství výstroje, munice, zařízení a peněz.

Abú Garda později z JEM vystoupil a založil vlastní URF. ICC na něj nevydal zatykač, protože povstalecký vůdce již předem oznámil, že se k soudu dostaví dobrovolně. Po odpoledním slyšení tak mohl Nizozemsko opustit.

ICC již v souvislosti s válkou v Dárfúru vydal tři zatykače: na súdánského prezidenta Umara Bašíra a dva jeho spolupracovníky. [celá zpráva]

Ti všichni se ale odmítli soudu podřídit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám