Hlavní obsah

Dánské noviny znovu otiskly kontroverzní karikaturu Mohameda

KODAŇ
Aktualizováno

Přední dánské deníky se ve středu rozhodly znovu zveřejnit jednu z kreseb proroka Mohameda, které v září 2005 vyvolaly vlnu nevole v islámském světě. Listy tak učinily v reakci na úterní zatčení skupiny islamistů usilujících o život jednoho z kreslířů. Vydavatelé chtějí krokem demonstrovat svou víru ve svobodu projevu, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Karikatury vyvolaly počátkem roku 2006 vlnu protestů v muslimském světě.

Článek

Deník Jyllands-Posten zveřejnil dvanáct karikatur proroka na konci září 2005. Ta, která tehdy vyvolala snad nejostřejší reakce, se znovu objevila ve středečních vydáních pěti předních dánských novin. Na kresbě má Mohamed na hlavě turban, od něhož vede zápalná šňůra. Turban má tvar bomby.

Právě autora kresby Kurta Westergaarda se chystala zavraždit trojice lidí, kterou dánští policisté zatkli v noci na úterý u Arhusu.

„Samozřejmě mám strach o život, když zpravodajská služba policie říká, že někteří lidé měli konkrétní plán, jak mě zabít. Ale strach se změnil ve vztek.“ (Westergaard)

V reakci na to se rozhodli vydavatelé Jyllands-Posten a čtyř dalších deníků Westergaardovu kresbu otisknout znovu. "Udělali jsem to, abychom dokumentovali, kolik je v sázce a abychom se jednoznačně postavili za právo na svobodu projevu,“ napsal list Berlingske Tidende.

Diplomatická a ekonomická blokáda

Kontroverzní kresby dvanácti autorů přetisklo před necelými třemi lety na 60 světových listů, což vedlo k masivním protestům muslimů, kteří útočili na dánské ambasády a kanceláře dánských firem v Indonésii, Pákistánu, Sýrii i Libanonu. Islámské země bojkotovaly i dánské produkty.

Muslimy pobouřil už samotný fakt, že byl Prorok zobrazen, což islám zakazuje.

Dva zatčení budou vyhoštěni

Z trojice lidí, které policie zatkla v úterý, byly dvě osoby tuniského a jedna marockého původu. Policie ve středu oznámila, že Maročana zřejmě propustí, i když mu hrozí obvinění z terorismu. Tunisané budou z Dánska vyhoštěni, neboť je úřady považují za hrozbu národní bezpečnosti.

Podle zpravodajské služby byl úterní zásah proveden „po dlouhodobém sledování“ podezřelé skupiny.

Jyllands Posten napsal, že 73letý karikaturista a jeho 66letá žena Gitte mají už tři měsíce policejní ochranu.

Anketa

Souhlasíte s opětovným otištěním kresby?
Ano
50 %
Ne
50 %
Celkem hlasovalo 17800 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Autora karikatur Mohameda chtěli zavraždit

Dánská policie zatkla pětici lidí, které podezřívá z toho, že chystali vražedný útok na karikaturistu, který nakreslil karikatury proroka Mohameda. O zásahu...

Výběr článků

Načítám