Hlavní obsah

ČR neochránila práva schizofrenika, který zemřel po zásahu policie, rozhodl evropský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České zákony a orgány nedostatečně ochránily právo na život schizofrenního muže, který v roce 2015 zemřel v léčebně poté, co proti němu policisté použili elektrický paralyzér. Rozhodl o tom ve čtvrtek Evropský soud pro lidská práva (ECHR), který Česku nařídil zaplatit odškodné 25 000 eur (asi 610 000 korun).

Foto: Profimedia.cz

Budova Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ilustrační foto

Článek

Na soud ve Štrasburku se obrátil bratr muže, jehož v listopadu 2015 převezla sanitka do psychiatrické léčebny, protože ohrožoval své příbuzné. Pacient s paranoidní schizofrenií se však ani v ústavu neuklidnil a ošetřovatelé zavolali policisty. Ti proti němu třikrát použili paralyzér a sestra mu podala uklidňující přípravek. Muži se zastavilo srdce a lékařům se jej již nepodařilo oživit. Podle pitvy zemřel muž, který bral řadu léků, na srdeční selhání.

Evropský soud konstatoval, že české právní předpisy dostatečně podrobně nedefinují, zda a v jakých situacích mohou policisté použít paralyzér při zásazích vůči psychicky nemocným lidem. Česká pravidla také nestanovují nutnou míru spolupráce mezi lékaři či ošetřovateli na jedné a zasahujícími policisty na druhé straně, uvedl ECHR.

Ombudsmanka chce pomoc pro schizofrenika

Domácí

České orgány neshledaly po zásahu žádné pochybení a bratr zemřelého se v zemi odškodnění nedomohl. Soud ve Štrasburku však nalezl pochybení i v samotném českém vyšetřování případu.

Vyšetřování podle soudců nešlo dostatečně do hloubky a nevěnovalo se například komunikaci mezi policisty a ošetřovateli. Policejní inspekce také ihned po události odděleně nevyslechla zasahující policisty, čímž by jim znemožnila koordinovat jejich výpovědi.

Hlasy mi říkaly, že mám babi shodit z balkonu, řekl soudu schizofrenik, který zabil dva lidi

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám