Hlavní obsah

Spolupracujte s námi a nevměšujte se, řekl Si evropským politikům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský prezident Si Ťin-pching během čtvrtečního setkání s čelnými představiteli Evropské unie v Pekingu vyzval EU, aby spolupracovala s Čínou na zajištění globální stability a vyhnula se vměšování. S odkazem na čínská státní média o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová na loňském summitu EU–Čína v Bruselu, archivní foto

Článek

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová po příletu do Pekingu na síti X napsala, že setkání vidí jako příležitost k otevřené a upřímné diskusi, jejíž výsledky budou mít dopad na Evropany.

Ranní schůzky s prezidentem Siem se společně s von der Leynovou účastnil předseda Evropské rady Charles Michel. Na jednodenní návštěvu do Číny dorazil také šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Evropští představitelé se mají setkat nejen s prezidentem, ale také s premiérem Li Čchiangem. Probírat by měli současné vztahy mezi EU a Čínou i mezinárodní otázky, včetně válečné agrese Ruska vůči Ukrajině a situace na Blízkém východě. Společné vyjádření se očekává až na závěr návštěvy, v odpoledních hodinách SEČ.

EU by se neměla odvracet od Číny. Proti použití síly na Tchaj-wanu se ale jednoznačně vymezí, říká von der Leyenová

Evropa

„Čína a EU by měly být partnery ve vzájemně výhodné spolupráci a neustále posilovat vzájemnou politickou důvěru,“ řekl Si Michelovi a von der Leyenové. Dodal, že EU „by se měla vyvarovat všech druhů vměšování“.

„Letos je to má druhá návštěva Číny a příležitost k otevřené a upřímné diskusi. Naše vztahy jsou významné, ale zároveň ekonomicky a geopoliticky komplexní. Výsledek našich rozhovorů bude mít dopad na prosperitu a bezpečnost našich lidí,“ napsala von der Leyenová a připojila fotografii Pekingu.

Borrell napsal, že se těší na jednání o vzájemných vztazích i globálních problémech. „Čína zůstává důležitým aktérem a partnerem při řešení globálních výzev,“ uvedl šéf unijní diplomacie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám