Hlavní obsah

Cichanouská vyzvala své stoupence k zesílení stávek v továrnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Běloruská opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská vyzvala své stoupence, aby zesílili stávky v továrnách po celé zemi a prosadili tak nové volby. Zopakovala, že jejím cílem je propustit politické vězně a uspořádat nové prezidentské volby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v BěloruskuVideo: Reuters

 
Článek

„Moji milí pracovníci továren, jste symbolem nového svobodného Běloruska. Budoucnost země i našich dětí závisí na vaší jednotě a vašem odhodlání. Žádám vás, abyste rozšířili stávky,“ uvedla Cichanouská na nahrávce z Litvy, která je jejím současným azylem.

Vůdkyně běloruské opozice vyzvala Evropu, aby jí pomohla převzít moc

Evropa

Řada běloruských podniků v pátek oznámila zastavení výroby. Podle vlády je ale rozsah stávek nevýznamný. Všechny podniky reálného sektoru ekonomiky země fungují normálně, citovala ruská agentura RIA Novosti běloruského premiéra Romana Golovčenka.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Svjatlana Cichanouská je v Litvě

Bělorusko čelí své největší krizi od rozpadu Sovětského svazu. Desetitisíce demonstrantů denně vyzývají k odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka, jehož údajné znovuzvolení ve volbách 9. srpna podle nich bylo zfalšované.

Lukašenko nařídil obnovit klid v Bělorusku, nikdo ho ale neposlouchá

Evropa

Za skutečnou vítězku voleb považují Cichanouskou, která ovšem podle oficiálních výsledků získala 10,1 procenta hlasů, zatímco Lukašenko podle ústřední volební komise vyhrál ziskem 80,1 procenta hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám