Hlavní obsah

Chovanci v polepšovnách hladovějí, tvrdí slovenská ombudsmanka

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Chovanci ve slovenských polepšovnách hladovějí, upozorňuje ombudsmanka Jana Dubovcová. Tamější reedukační centra mají na celodenní stravu pro jednoho chovance vyčleněny jen tři eura (82 Kč). Dubovcová předložila členům školního výboru slovenského parlamentu balíček s celodenní stravou.

Foto: Profimedia.cz

Ombudsmanka Jana Dubovcová

Článek

Děti se na celý den musí nasytit jedním vajíčkem uvařeným natvrdo, malou ředkvičkou, dvěma rohlíky, jedním banánem, vařenými kousky kuřecího masa s brambory, jogurtem a tvarohovou pomazánkou se dvěma krajíci chleba. „Strava nemůže být výchovným prostředkem,“ upozornila Dubovcová.

Předseda parlamentního výboru Mojmír Mamojka tvrdí, že o hladovění se nedá mluvit. „Kdyby děti poctivě zkonzumovaly vše, co jsem viděl, tak si myslím, že hlad je příliš silný výraz,“ řekl Mamojka. Nevyloučil však poslanecký průzkum v centrech. „Je potřeba věci ověřit a vidět na vlastní oči,“ uvedl.

Ombudsmanka požádala ministerstvo školství a ministerstvo financí o zvýšení finančních normativ na celodenní stravu minimálně o jedno euro. Dubovcová tvrdí, že navštívila devět center a ve všech si děti stěžovaly na hlad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám