Hlavní obsah

Čeští vojáci pomáhají Slovincům rozpoznávat mezi uprchlíky tálibánce

Právo, Oldřich Danda, Maribor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maribor

Čeští vojenští lékaři pomáhají ve Slovinsku již měsíc s náporem migrantů v utečeneckém táboře Šentilj, ležícím 20 kilometrů od Mariboru. Z prvotního šoku, kdy do tábora proudilo i osm tisíc uprchlíků denně, se již vzpamatovali. Stále se ale nemohou srovnat s tím, že mezi migranty nejčastěji vidí mladé a zdravé muže, a někdy mají dokonce podezření, že jde o bojovníky z Afghánistánu.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Podplukovník Aleš Rybka vítá ministra Martina Stropnického v ošetřovně utečeneckého tábora.

Článek

„Kluci, kteří v Afghánistánu byli, občas v někom poznají tálibánce podle tetování nebo podle starých jizev z bojů,“ řekl velitel české dvanáctičlenné jednotky podplukovník Aleš Rybka.

V takovém případě ihned volají slovinskou policii, která se na podobné uprchlíky zaměří. Od policistů slyšeli i o případu, kdy jeden z utečenců měl v mobilu fotku, na které má v jedné ruce samopal a ve druhé uříznutou hlavu nepřítele.

Rakušané otvírají dvakrát denně

V posledních dnech podle Slovinců nápor slábne a pohybuje se mezi dvěma až čtyřmi tisíci denně. Celkově už přes Slovinsko prošlo 300 tisíc uprchlíků. Většina - asi 70 procent - jsou podle českých vojáků mladí muži z Afghánistánu a starší lidé a rodiny s dětmi ze Sýrie a Iráku. Nikdo z nich ve Slovinsku nezůstává a pokračují dál do Rakouska a Německa.

Rakouská strana podle Rybky otvírá hranici většinou dvakrát denně. „Stalo se ale, že nepřijímali tři dny a tady se nashromáždilo pět tisíc lidí. Poté nastaly problémy, protože Afghánci se nemají rádi se Syřany a Iráčany, a museli jsme ošetřovat tržné rány,“ dodal Rybka.

Slovinci tu měli dva lékaře, takže jsme jim podstatně ulevili, protože se ten nápor rozmělnil
podplukovník Aleš Rybka

Nejčastěji léčí záněty horních cest dýchacích a rány a oděrky. Při největším náporu museli denně ošetřit až 60 lidí.

„Slovinci tu měli dva lékaře, takže jsme jim podstatně ulevili, protože se ten nápor rozmělnil,“ řekl ve středu podplukovník. Jejich mise příští týden ve Slovinsku skončí.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO), který české vojáky v Šentilji navštívil poté, co zavítal za našimi vojáky v Maďarsku, se ale počítá s tím, že vláda do Slovinska v lednu pošle čerstvý tým jak lékařů, tak ženistů.

Českých ženistů je nyní na základně v Mariboru patnáct a pomáhají slovinským kolegům při stavbě plotu. Plot proti uprchlíkům už mají Maďaři. Osvědčil se, pochvalují si. S budováním a ochranou přes dvě stě kilometrů dlouhého a tři metry vysokého plotu na srbské a chorvatské hranici pomáhalo i dvacet českých vojáků.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) s českými vojáky vyslanými do Maďarska.

Česká vláda je do Maďarska poslala na dva měsíce, aby pomohli a zároveň aby se poučili, kdyby bylo podobný plot potřeba vystavět i doma. Na základně v příhraničním městě Hódmezövásárhely sloužili od října a příští týden se vrátí domů.

Podle velitele české jednotky nadporučíka Ondřeje Prokopa přijeli, když se oplocení už dokončovalo. „Na hranici se Srbskem už byl plot hotový a u chorvatské hranice ho maďarští vojáci dodělávali,“ řekl Právu.

Na zelené hranici bylo 400 tisíc lidí

Čeští vojáci pomáhají hlavně s dopravou materiálu. „Vojákům, kteří na hranicích dnem i nocí hlídají, vozíme hlavně potraviny a vodu,“ dodal nadporučík. Češi kromě vojáků poslali na maďarské hranice i vozy Tatra a také deset polních kuchyní a tři kuchaře. Celkově navařili sedm a půl tisíce jídel a najezdili skoro 40 tisíc kilometrů.

Foto: Oldřich Danda, Právo

S budováním a ochranou plotu na srbské a chorvatské hranici pomáhalo Maďarům i dvacet českých vojáků.

Celý plot stál za 48 dní, jedna jednotka ho dokáže za desetihodinovou směnu postavit kilometr. Plot samotný ale utečence nezastavil. Permanentně ho musí hlídat maďarští vojáci, střídají se u něj po 12 hodinách.

„Jezdí sem střežit vojáci z celého Maďarska,“ řekl Právu český velitel.

Podle maďarského ministra obrany Istvána Simicska, který ve středu na základně přivítal českého ministra obrany Martina Stropnického, nasadili na ostrahu zelené hranice 5600 vojáků. Což je pětina maďarské armády, která má v uniformě 26 tisíc mužů a žen. Sedm tisíc je u letectva, které se ostrahy neúčastní.

„Čísla ukazují, že jsme našli úspěšné řešení. Když není plot a na zelené hranici je 400 tisíc lidí, tak to nejsme schopni zadržet,“ řekl Právu maďarský ministr.

V září deset tisíc běženců denně

Dodal, že před třemi lety překročilo maďarskou hranici za rok šest tisíc běženců. Letos v září to bylo okolo deseti tisíc každý den.

Stropnický svému kolegovi slíbil, že když bude potřeba, navrhne, aby Česko poslalo do Maďarska své vojáky znovu.

„Maďarsko se snaží seriózně bránit schengenskou hranici a je i v zájmu České republiky, aby se to povedlo,“ řekl Stropnický.

Dodal, že příští týden v Praze budou ministři obrany visegrádské čtyřky řešit, zda by bylo možné poslat společně vojáky na pomoc Makedonii, která nápor utečenců nezvládá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám