Hlavní obsah

Český velvyslanec se z Běloruska vrací do Prahy. Nového možná nepošleme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český velvyslanec v Bělorusku Tomáš Pernický se vrací do Prahy, kde ho čeká nová úloha ředitele protokolu zvoleného prezidenta Petra Pavla. Letos by mu beztak končil mandát. Vyvstává otázka, kdo ho nahradí, a nabízí se odpověď, že nikdo. Že Praha odletu Pernického využije k devalvaci našeho diplomatického zastoupení v zemi, která je spojencem Ruska.

Foto: MZV

Tomáš Pernický (vlevo) na snímku z roku 2019 při předání pověřovacích listin prezidentu Běloruska Alexandru Lukašenkovi

Článek

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) jsou momentálně ve hře všechny možnosti. „V tuto chvíli zvažujeme více možností, co se diplomatického styku s Lukašenkovým režimem týče. Personální přesuny nebudeme komentovat dříve, než nastanou,“ sdělil Lipavský Novinkám.

Hlavní důvod, proč by měla chtít Česká republika nechat post velvyslance v Bělorusku neobsazený, je jasný. Bělorusko vystupuje a koná jako prakticky poslední spojenec Ruska v regionu, a jedná se navíc o autokratický režim prezidenta Alexandra Lukašenka.

Vzhledem k tomu, že se koaliční vláda Petra Fialy (ODS) snaží klást důraz na prozápadní orientaci zahraniční politiky České republiky a šéf diplomacie Lipavský lpí na podpoře Ukrajiny, se ochlazení vztahů, které by neobsazení postu velvyslance jistě znamenalo, jeví jako logický krok.

Pokud by k tomu skutečně došlo, kompetence velvyslance by převzal český chargé d'affaires dočasně pověřený vedením zastupitelského úřadu.

Diplomacii na Hradě povede Zajíček, protokolistou bude Pernický

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám