Hlavní obsah

Český řidič pašoval migranty do Francie, po dvou letech je na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Český řidič, kterého v roce 2018 francouzský soud poslal do vězení za pašování migrantů, je na svobodě. Uvedla to ČTK s odkazem na europoslance Tomáše Zdechovského, který se případu dlouhodobě věnuje. Jiří Sagan si odpykal dvouletý trest, nyní se podle Zdechovského zdržuje ve Španělsku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2018 francouzská policie při kontrole Saganova kamionu v přístavním městě Calais objevila skupinu Iráčanů. Soud později Čechovi uložil za pašování migrantů nejdříve trest vězení v délce 18 měsíců, loni ho pak zpřísnil na dva roky.

Řidič dlouhodobě tvrdí, že o migrantech v nákladovém prostoru nevěděl. Podle něj do návěsu vlezli, když spal.

Podle Zdechovského byl řidič tento týden krátce v Česku na návštěvě rodiny. Nyní už je ale ve Španělsku, kde žije jeho partnerka. Sagan v době zatčení pracoval pro španělského dopravce.

Český řidič dostal ve Francii za převážení migrantů dva roky vězení

Zahraniční

Jeho kauza podle europoslance propuštěním nekončí, neboť je podána stížnost ke kasačnímu soudu. „Jsme připraveni táhnout to i do Štrasburku,” dodal Zdechovský s odkazem na Evropský soud pro lidská práva. Europoslanec je přesvědčen, že Sagana francouzský soud odsoudil neoprávněně.

Kromě dvouletého trestu uložil soud Saganovi také čtyřletý zákaz vstupu na území Francie. Po propuštění z vězení byl tak deportován do Česka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám