Hlavní obsah

Český exministr Dusík získal vysoký post v Evropské komisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý český ministr životního prostředí Jan Dusík se stal zástupcem generálního ředitele pro klimatickou politiku v Evropské komisi, potvrdila unijní exekutiva. Stal se tak jedním z nejvýše postavených českých úředníků v unijních institucích. Výběrové řízení mělo několik kol a Dusík porazil řadu uchazečů z několika států. Na závěr v březnu absolvoval pohovor s eurokomisařem pro klima Wopke Hoekstrou a eurokomisařem pro rozpočet Johannesem Hahnem.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Jan Dusík, nový zástupce generálního ředitele pro klimatickou politiku v Evropské komisi

Článek

„V tomto zkušeném profesionálovi, který se podílel intenzivně i na úspěchu českého předsednictví v Radě EU, bude mít Evropská komise silnou oporu a Česko dalšího vysoce postaveného úředníka,“ reagovalo na sociální síti X stálé zastoupení ČR při EU.

„Evropská komise dnes jmenovala Jana Dusíka zástupcem generálního ředitele v generálním ředitelství pro opatření v oblasti klimatu (DG CLIMA). Hlavním posláním tohoto oddělení je podporovat úsilí Komise v boji proti klimatickým změnám na úrovni EU i na mezinárodní úrovni,“ uvedla unijní exekutiva.

Ocenila zejména, že bývalý český ministr má „rozsáhlé téměř třicetileté zkušenosti v oblasti ochrany klimatu“. Rovněž má za sebou množství jednání na nejvyšší úrovni, ve kterých prokázal vůdčí schopnosti spolu se schopností navrhovat inovativní řešení, dodala Evropská komise.

Češky uspěly v Bruselu. Získaly významné posty v Evropské komisi

Domácí

Osmačtyřicetiletý Dusík byl vedle své ministerské role v minulosti také náměstkem resortu životního prostředí, působil i v Programu OSN pro životní prostředí nebo v Arktickém programu Světového fondu pro ochranu přírody, kde zastával post dočasného ředitele.

Dusík absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, poté studoval na Oxfordské univerzitě, kde se věnoval oboru změn a řízení v životním prostředí. Ministrem životního prostředí v úřednické vládě Jana Fischera byl mezi listopadem 2009 a březnem 2010.

Dvě vysoká místa v Evropské komisi získaly od podzimu loňského roku i Češky Irena Moozová a Lenka Filípková. Moozová se stala zástupkyní generálního ředitele na Generálním ředitelství pro spravedlnost a spotřebitele (DG JUST). Filípková je ředitelkou na Generálním ředitelství pro rozpočet (DG BUDG).

V rámci unijní legislativy má důležitý post Dita Charanzová, která je od roku 2019 místopředsedkyní Evropského parlamentu. Nejvýše postavenou Češkou v unijních strukturách je pak Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro hodnoty a transparentnost.

Žebříčku nejvlivnějších Češek dominuje Kellnerová před Jourovou. Poskočila Pekarová Adamová

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám