Hlavní obsah

Český Excalibur dodal Ukrajině transportéry a houfnice. Popírá zprávy o předraženém šrotu

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Kyjev

Desítky obrněných vozidel BVP-1 a samohybných houfnic 2S1 Gvozdika dodala česká firma Excalibur Army z holdingu Czechoslovak Group (CSG) spolu s polskou společností Wtorplast na Ukrajinu. Novinkám to ve čtvrtek potvrdil mluvčí CSG Andrej Čírtek. Vyjádřil se i k tvrzením v ukrajinských médiích, že je dodávka předražená, a jednotlivé strany si hrozí soudními spory.

Foto: Profimedia.cz

BVP-1

Článek

„Na Ukrajinu byly exportovány desítky kusů bojové techniky. Většinu z toho tvoří bojová vozidla pěchoty BVP-1, na kterých je ve Šternberku před expedicí provedena generální oprava, po které stav odpovídá v zásadě vozidlu z novovýroby. Vedle toho exportujeme na Ukrajinu i samohybné houfnice 2S1 Gvozdika,” uvedl Čírtek pro Novinky.

„Vývoz je realizován přes Polsko na základě licence od českého licenčního orgánu, kde se ukrajinské ministerstvo obrany uvádí jako koncový uživatel. Cena kontraktu je v řádech několika set miliónů korun,“ dodal mluvčí CSG.

Spory o cenu

Dodávka vyvolala na Ukrajině velkou pozornost, protože týdeník Novoje Vrejma na začátku dubna uvedl že kontrakt je předražený. V článku „Sloužili dva soudruzi – tajné obranné zakázky se staly zlatou žilou pro představitele vlády“ list tvrdí, že představitelé ukrajinského ministerstva obrany našli schéma, jak pořizovat výzbroj za přemrštěné ceny. Namočen do obchodu má být podle týdeníku poslanec Serhij Pašynskyj, který stojí v čele výboru pro národní bezpečnost a obranu, a představitel ministerstva obrany Oleh Hladkovskyj.

Týdeník napsal, že vyřazené pásové obrněné transportéry z dob socialismu BMP-1AK (vyráběné v ČSSR v licenci pod označením BVP-1) nakoupil polský Wtorplast kus za 20 tisíc eur (511 000 korun) a prodal je ukrajinské státní společnosti Ukroboronprom za 205 000 dolarů jeden (4,4 miliónu) korun. Vydělat měl na zakázce Žitomirský tankový závod (ŽBTZ), který měl nakoupit odstrojené BMP-1 a repasovat je.

Ukroboronprom podle webu Cenzor označil článek nejen za pustou lež, ale také za podvratnou akci mající podkopat vojensko-technickou spolupráci Polska a Ukrajiny. Tvrdil, že všechna zakoupená vozidla BMP-1A byla vyrobena po roce 2016, což ovšem také není pravda, protože jde o generálkované stroje, jejichž výroba skončila v ČSSR v roce 1989.

Ukroboronprom ale současně opatrně připustil, že jde od starší zařízení, aniž by uvedl rok jejich výroby. Jejich kvalitu však hájil tím, že všechny použité části a agregáty byly opraveny a podrobeny zkouškám a vyhovují i normám EU. Kvalita strojů byla podle firmy prověřena při třístupňové kontrole, které se účastnili i příslušníci ukrajinského ministerstva obrany. Zmiňuje, že Wtorplast také poskytl záruku.

Ukroboronprom původně odmítal uvést cenu s tím, že je tajná, ale zdůrazňoval, že „je mnohem nižší než podobné nabídky na světovém trhu a mnohem nižší než v článku.“

Přes tři a půl miliónu za kus

„Cena vozidla bojového vozidla pěchoty BVP-1 po generální opravě se na světovém trhu pohybuje v řádu několika miliónů korun za kus, což odpovídá nákladům generální opravy. Ta zahrnuje v zásadě úplné rozebrání vozidla, diagnostiku součástek, nahrazení opotřebovaných novými, opětovnou montáž vozidla a pak zkoušky funkčnosti jeho systémů,“ uvedl Čírtek, aniž by cenu specifikoval. „Kusová cena vozidla BVP v rámci kontraktu je v řádu jednotek miliónů korun, což je u plně vyzbrojeného prostředku po generální opravě zcela odpovídající,“ dodal.

Když ale Wtorplast oznámil podle webu NikVesti, že se bude soudit a po týdeníku požadovat více než milión eur, tajemník ukrajinského ministra obrany Ihor Pavlovskij podle agentury Interfax Ukrajina zveřejnil cenu. Ta podle něj činila 169 tisíc dolarů za kus, (3,6 miliónu korun), přičemž korpus stál 99 tisíc dolarů, věž s výzbrojí 66 tisíc a dodatečné práce v Žitomirském tankovém závodu čtyři tisíce.

Zprávy o šrotu šíří proruská média, tvrdí Čírtek

„Protože se jedná o významný projekt posilující ukrajinské ozbrojené síly, objevily se přirozeně informace mající původ v ruských či proruských médiích o tom, že se vyváží šrot. Tyto informace v rámci politického boje na Ukrajině převzala i některá tamější média,” vyjádřil se Čírtek ke sporu provázejícímu akvizici.

„Jedná se o naprostý nesmysl. Vyvážejí se vozidla po generální opravě, která svým stavem odpovídají vozidlu nově vyrobenému,“ trvá na svém Čírtek.

Proč šel obchod přes Polsko?

Na dotaz, proč se transportéry nekoupily přímo v České republice, odpověděl tajemník koncernu Ukroboronprom Serhij Omelčenko: „Protože je to způsob systému přesunu zbraní v EU, daný pečlivou kontrolou.“ Dodal, že kvůli tomu, že jde o citlivou otázku, žádosti Ukrajiny na pořízení těchto zbraní byly neustále odmítány. Omelčenko také uvedl, že obdobné obrněnce by stály jinak 600 000 dolarů kus.

Vyšly však najevo další podrobnosti. Šéfredaktor týdeníku Novoje Vremja Vytalij Syč uvedl, že po vydání za ním přišli advokáti Pašynského a chtěli po něm „dohodu“. Požadovali, aby byl v týdeníku otištěn rozsáhlý článek o Pašynském a aby se jeho fotka objevila na titulní stránce. Syč mluvil o otevřeném vyhrožování.

Pašynskyj podle agentury Interfax Ukrajina také oznámil, že v parlamentu pracuje na dodatku k zákonu, který by umožňoval stíhat šíření nepravdivých informací: „Konzultovali jsme to s mnoha frakcemi v parlamentu. Žádám poslance spolu s výborem pro svobodu slova napsat dodatek k stávajícímu zákonu týkající se zodpovědnosti včetně trestní za podkopávání obranyschopnosti pomocí záměrného šíření zcela nepravdivých zpráv.”

Dodávka houfnic v době zvýšeného napětí

Součástí dodávky jsou kromě vozidel BVP-1 i samohybné houfnice 2S1 Gvozdika vyvinuté v SSSR, které se vyráběly licenčně i v Polsku a byly ve výzbroji české armády. Tyto zbraně byly hojně využívány při bojích na východě Ukrajiny, ale podle minských dohod měly být stejně jako další velkorážné zbraně staženy od frontové linie.

V tomto týdnu však byly těžké zbraně opět nasazeny. [celá zpráva] Podle čtvrtečního sdělení ukrajinského ministerstva obrany bylo zaznamenáno 22 případů porušení klidu zbraní, při kterém nepřítel využil „dělostřelectva a minometů.“ Čtyři vojáci byli zraněni a jeden voják v oblasti Šyrokyna přeběhl.

Podobný počet porušení příměří hlásí i separatisté, kdy při dvaceti případech bylo vypáleno 480 nábojů různých ráží, které ale server DR-News neupřesnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám