Hlavní obsah

Česko chce rychlejší rozšiřování EU, řekl podle médií Petříček v Bělehradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Česká republika je pro rychlejší rozšiřování Evropské unie a během portugalského předsednictví na tom bude trvat. Podle televize B92 to dnes v Bělehradě řekl český ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

Při návštěvě jednal se srbskými představiteli, včetně prezidenta Aleksandara Vučiče a premiérky Any Brnabičové, hlavně o rozvoji vzájemného obchodu, o podpoře regionální spolupráce, o směřování Srbska do EU, o vývoj pandemie a o restartu turistiky.

„Pokud jde o proces rozšiřování, chceme během portugalského předsednictví (v Evropské unii) dát nové impulzy," citovala B92 vyjádření šéfa české diplomacie po setkání se srbským rezortním partnerem Nikolou Selakovičem. V této souvislosti také Petříček poznamenal, že Česká republika je připravená podělit se o zkušenosti ze své evropské integrace se Srbskem.

Skotové jsou pro nezávislost, pokud by mohli hned do EU

Zahraniční

Podle tiskové zprávy českého ministerstva zahraničí Petříček v Bělehradě mimo jiné rovněž řekl, že „spolupráce se západním Balkánem a jeho budoucí integrace do EU je jednou z priorit české zahraniční politiky". Ocenil přitom dosavadní pokrok Srbska, které je podle něj na dobré cestě do EU, ale „je třeba, aby pokračovalo v reformách".

Srbsko získalo status kandidáta členství v EU v roce 2012. První kapitoly přístupových rozhovorů s ním unie otevřela o tři roky později.

EU musí zvýšit výrobu vakcín a kontrolovat jejich vývoz, shodly se členské země

Evropa

Petříček sdělil, že s prezidentem Vučičem dnes kromě jiného hovořil i o turistice a o možnostech cest českých turistů letos v létě do Srbska. Ministr v této souvislosti poukázal na to, že Srbsko má dohodu o uznávání vakcinace s Řeckem, kam v létě jezdí na dovolenou hodně Srbů. „Uznávání vakcín zemí mimo EU musíme brzy vyřešit i kvůli takzvanému covidovému pasu,“ poznamenal v této souvislosti Petříček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám