Hlavní obsah

České nemocnice lákají slovenské lékaře

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Přijďte k nám a vyděláte víc, než na Slovensku. Podobnými náborovými slogany lákají české nemocnice slovenské lékaře. Náborem se snaží nahradit české lékaře, kteří dali hromadnou výpověď. Deník Sme upozorňuje, že náborové akce českých nemocnic nejsou bez šance, protože slovenští lékaři vydělávají méně a pracují v horších podmínkách.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nemocnice s poliklinikou ve městě Skalica, která leží blízko u hranic, už dostala nabídku na výpomoc od sousedů. Potvrdil to ředitel nemocnice Ivan Medlen. Nechtěl upřesnit, kdo je oslovil. „Měli zájem na zapůjčení chirurgů na jeden až dva dny v týdnu, protože z nemocnice u hranic odchází operační tým,“ řekl náměstek pro léčebně-preventivní starostlivost skalické nemocnice Patrik Fiala.

Ani stěhovat se nemusí

Podle prezidenta slovenské Asociace soukromých lékařů Ladislava Pásztora může v moravských nemocnicích nastat krizový stav. Údajně to pocítí slovenské nemocnice poblíž společné hranice například v Čadci, Trenčíně, Myjavě nebo v Malackách. „Lékaři z těchto nemocnic se nemusí do Česka ani přestěhovat. Sednou do auta a za půl hodiny jsou v české nemocnici za dvojnásobný příjem,“ uvedl Pásztor.

Náměstkyně ředitele nemocnice v Trenčíně potvrzuje, že už dnes dojíždí několik lékařů do 60 kilometrů vzdáleného Vsetína. V současnosti však zvýšený zájem trenčínských lékařů pracovat v Česku nezaznamenala.

Nahradí je Ukrajinci

Ředitel skalické nemocnice předpokládá, že po případném odchodu slovenských lékařů je mohou nahradit lékaři z Ukrajiny. „Už máme v nemocnici Ukrajince a v následujících měsících by měli nastoupit další dva až tři Ukrajinci,“ říká Medlen.

Bývalý slovenský ministr zdravotnictví Rudolf Zajac se však domnívá, že rozdíl v platech slovenského a českého lékaře už není tak velký, aby Slováci hromadně odcházeli do Česka. Mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Katarína Zollerová upřesnila, že za poslední čtyři roky vzrostli platy slovenských lékařů o 43 procent.

Rozdíl v platech všeobecných lékařů však stále činí 20 až 30 procent ve prospěch Česka. Děkan Lékařské fakulty v Bratislavě Peter Labaš říká, že 35 procent absolventů ani nehledá práci na Slovensku a odcházejí hned po studiích do zahraničí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám