Hlavní obsah

Česká turistka uvízla přes noc v Tatrách, zachraňoval ji vrtulník

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Osmačtyřicetiletá turistka z České republiky strávila noc na úterý v žlebu pod Rysy ve Vysokých Tatrách. Horští záchranáři jí přišli na pomoc v úterý za asistence vrtulníku ministerstva vnitra.

Foto: Horská záchranná služba, Vysoké Tatry

Záchrana české turistky pod Rysy ve Vysokých Tatrách

Článek

Web horských záchranářů informoval, že turistka začala v pondělí scházet z Rysů mimo turistický chodník a uvízla v západní stěně v jednom ze žlebů. Když zjistila, že sama nedokáže pokračovat v sestupu, rozhodla se přečkat noc na místě. V úterý v ranních hodinách kontaktovala Horskou záchrannou službu (HZS).

Na pomoc turistce vyrazilo pět horských záchranářů a o součinnost byla požádána letka ministerstva vnitra. Vrtulník vyzvedl horské záchranáře na heliportu ve Starém Smokovci a vysadil je u Žabích ples. Nízká oblačnost nedovolila vrtulníku, aby se přiblížil až ke stěně. Horští záchranáři pokračovali pěšky až k uvízlé turistce.

„Po ošetření a zateplení turistky se společně spustili o 150 metrů níž na terasu Rysů,“ uvedl web HZS.

Vrtulník poté pomocí navijáku vyzvedl turistku i horské záchranáře na palubu. „Po přistání ve Starém Smokovci pokračovala česká turistka samostatně,“ dodal web horských záchranářů.

Další zranění

V úterý utrpěla v Demänovské dolině vážné zranění hlavy 73letá česká turistka. Horské záchranáře o tom informovala její kamarádka.

„Při sestupu po turistickém chodníku žena nešťastně uklouzla a způsobila si vážné zranění ve spánkové části hlavy. Na místo okamžitě vyrazili dva horští záchranáři,“ uvedl web HZS. Ženu ošetřili na místě a poté ji odevzdali posádce rychlé zdravotní pomoci, která ji transportovala do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám