Hlavní obsah

Česká republika zesílí ochranu ambasády v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Moskva

Česká republika posílí bezpečnostní opatření na svém velvyslanectví v Moskvě, uvedlo ministerstvo zahraničí. Podle něj jde o dlouhodobý plán, jehož část se uskutečnila už loni a který nesouvisí s aktuálním děním v česko-ruských vztazích.

Foto: drugoros.ru

Ruští extremisté kvůli Koněvovi napadli velvyslanectví ČR v Rusku.

Článek

Ruská média napsala, že posílení bezpečnostních opatření přichází po nedávných incidentech před velvyslanectvím v Moskvě a generálním konzulátem v Petrohradu.

„Na zastupitelském úřadu v Moskvě dlouhodobě komplexně zvyšujeme bezpečnost, a to jak areálu diplomatické mise, tak zaměstnanců zastupitelského úřadu. Jedná se například o perimetrickou ochranu, ostrahu areálu, kontrolu vstupu do něj a podobně,” řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová, podle níž kvůli zajištění bezpečnosti nelze opatření podrobně popisovat.

„Část projektu se podařilo realizovat už koncem minulého roku. Jednou z částí tohoto komplexního řešení je i vyslání ostrahy z řad zaměstnanců ministerstva zahraničních věcí. Nejde tedy o vyslání policistů jako takových. Posílení bezpečnosti zastupitelského úřadu Moskva je dlouhodobou prioritou, nejedná se o reakci na aktuální dění,” uvedla Štíchová.

Ochrana se posiluje po protestech ultranacionalistů 

Ruská média uvedla, že opatření přichází po dubnových protestech ultranacionalistické neobolševické neregistrované strany Jiné Rusko před českými zastupitelskými úřady v Moskvě a Petrohradu. Na obou místech limonovci, jak se členům strany přezdívá, roztáhli transparenty a zapálili dýmovnice na protest proti rozhodnutí Prahy 6 odstranit z náměstí Interbrigády sochu sovětského maršála Ivana Koněva.

Na počátku dubna limonovci v maskách vyvěsili na plot velvyslanectví nápis Stop fašismu a hodili do areálu ambasády dýmovnici. Podle amabsadora proti zasáhl jeden ruský policista, ale byl zraněn.

V Petrohradu v polovině dubna zapálili před českým generálním konzulátem dýmovnici a vyvěsili transparent s vulgárním heslem.

Radikálové zaútočili na českou ambasádu v Moskvě kvůli Koněvovi

Evropa

Česká vláda tento týden rozhodla o zvýšení počtu administrativně-technických pracovníků na velvyslanectví v Moskvě o čtyři. Důvodem je podle předkládací zprávy dlouhodobá absence některých procedur a opatření na zastupitelském úřadě. Některá česká média posílení ambasády spojovala s incidenty v Moskvě a v Petrohradu, Štíchová to odmítla.

Spor o Koněva

Mezi Českem a Ruskem jsou v současnosti napjaté vztahy. Kromě sporu o Koněvovu sochu se opakovaně objevují střety kvůli interpretaci invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, ve zprávách českých tajných služeb zaznívají varování před činností ruských zpravodajců.

České ministerstvo zahraničí kvůli sporu o Koněvovu sochu tento týden poprvé aktivovalo článek česko-ruské smlouvy o přátelských vztazích z roku 1993, na základě kterého by se měly bezodkladně uskutečnit konzultace ministrů zahraničí „na žádost jedné ze smluvních stran, která má za to, že by mohly být ohroženy její bezpečnostní zájmy”.

Reklama

Výběr článků

Načítám