Hlavní obsah

Česká ambasáda nám dluží 14 milionů korun za mýto, tvrdí Londýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Asi třetina diplomatických misí na ambasádách v Londýně neplatí poplatky za vjezd autem do centra metropole. Mají prý za to, že se jedná o daň, z níž jsou osvobozeny. Město k tomu ale nevidí důvod. Trvá na tom, že se jedná o poplatek a výjimka se na něj nevztahuje. Česko dle seznamu hříšníků dluží 480 190 liber, to v přepočtu odpovídá asi 13,75 milionu korun.

Foto: Envato elements

Pohled na Londýn

Článek

Podle české diplomacie vymáhání mýtného za vjezd aut ambasády odporuje článku 25 Vídeňské úmluvy o diplomatických službách. Ten je velmi stručný a říká, že „přijímající stát všemožně usnadní výkon funkcí mise“.

„Podle našeho právního názoru jde o místní poplatek, který je v rozporu s článkem 25 Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích,“ řekl Novinkám mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake.

„Ten stanovuje, že přijímající stát musí všemožně usnadnit výkon funkcí diplomatické mise. Jak je všeobecně známo, v centru Londýna se nacházejí všechny centrální instituce, které diplomaté každý den navštěvují, tudíž platit tento poplatek rozhodně výkon funkce neusnadňuje,“ dodal.

Nejvíce dluží Američané a Japonci

Buď jak buď, čeští diplomaté v tom zdaleka nejsou sami. Nejvíce dluží Spojené státy americké - v přepočtu 400,1 milionu korun.

Druzí Japonci dluží v přepočtu 286,2 milionu. Na dalších místech je Indie (243,4 milionu Kč), Čína (229 milionů Kč) a bez dluhu není ani Rusko (171,75 milionu Kč).

Seznam dlužníků je veřejně dostupný ZDE.

Na dlužné mýtné ve čtvrtek v britském parlamentu upozornil tajemník britského ministerstva zahraničí David Rutley v rámci své zprávy o prohřešcích zahraničních diplomatů na půdě Spojeného království.

Podle Rutleyho neexistuje žádný právní důvod, proč by měly být zastupitelské úřady a mezinárodní organizace od poplatku za vjezd co centra Londýna osvobozeny. Stejného názorů je i vedení hlavního města.

Příslušný poplatek ve výši 15 liber denně se platí za každý automobil, který se pohybuje v centrální části města kolem parlamentu, Britského muzea či Trafalgarského náměstí.

Starosta Londýna tlumí kritiku nízkoemisní zóny nabídkou šrotovného

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám