Hlavní obsah

Ceník úplatků v Polsku: Vítězí 30 miliónů za vyhraný tendr

Právo, PM

Úplatek pět miliónů zlotých (30 miliónů Kč) vede ceník konkrétních případů úplatků v Polsku, který zveřejnil deník Fakt. Takovou částku požadoval a dostal vysoký úředník ministerstva vnitra za to, že „pomohl“ známé zahraniční firmě vyhrát tendr na dodávku počítačové techniky za stovky miliónů zlotých. Teď mu hrozí 12 let za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za získání vlivného místa na ministerstvu sportu zaplatil zase jistý tchán zeťovi 340 tisíc zlotých (2 mil. korun). Šéf úřadu, který peníze přijal, dostal rok nepodmíněného trestu.

Od deseti do sto tisíc (60–600 tisíc korun) se pohybuje cena koupeného výsledku fotbalového zápasu. Tomu odpovídají i tresty od jednoho do čtyř let vězeni, většinou nepodmíněně.

Na seznamu úplatků se ocitly i mnohem prozaičtější případy. Za přednostní výměnu kloubu se ve štětínské nemocnici platí pět tisíc zlotých (30 tisíc korun). Dobré dělnické místo ve velké firmě na jihu Polska se dá koupit za dva tisíce zlotých (12 tisíc korun), umístění dítěte v krakovských školkách a jeslích za tisíc a falešná neschopenka je za 500 zlotých.

Polská policie odhalila v roce 2010 na 14 tisíc případů korupce – o 2500 více než v roce 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám