Hlavní obsah

Čaputová vyznamenala Miladu Horákovou

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová udělila ve čtvrtek u příležitosti 27. výročí vzniku Slovenské republiky Řád bílého dvojkříže první třídy in memoriam Miladě Horákové za mimořádné zásluhy o Slovenskou republiku, především za rozvoj a ochranu demokracie, lidských práv a svobod. Vyznamenání převzala Erika Mačáková, členka klubu Milady Horákové.

Foto: Rostislav Novák, ČTK

Milada Horáková před soudem na Pankráci

Článek

Horáková se v roce 1939 zapojila do protinacistického odboje. Společně s manželem byla v září 1940 zatčena gestapem. Prokurátor navrhoval pro Horákovou trest smrti, který soud nakonec změnil na osm let vězení. Trest si odpykávala v ženském vězení i v koncentračním táboře.

Horáková se politicky angažovala i po válce a vystupovala kriticky vůči komunistickému režimu. V roce 1950 byla ve vykonstruovaném politickém procesu odsouzena k smrti a popravena.

„Choď světem s očima otevřenýma a poslouchej nejen své bolesti a zájmy, ale i bolesti, zájmy a tužby těch ostatních,“ napsala v dopise na rozloučenou. Letos uplyne 70 let od její popravy.

Celkově Čaputová vyznamenala 20 osobností.

Milada Horáková byla posmrtně vyznamenána už v roce 1991, kdy jí Václav Havel, tehdy ještě coby československý prezident, udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy.

Před 68 lety byla popravena Milada Horáková. Lidé si v Praze připomněli její odkaz

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám