Hlavní obsah

Čaputová postavila mimo službu obviněného šéfa SIS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská prezidentka dočasně postavila mimo službu šéfa Slovenské informační služby (SIS) Michala Aláče, který je obviněný ze založení zločinecké skupiny a zneužívání pravomocí veřejného činitele. V pondělí o tom informoval mluvčí hlavy státu Martin Strižinec. Premiér Ľudovít Ódor následně v pondělí oznámil, že na středečním zasedání vlády navrhne odvolání Aláče z funkce.

Foto: Profimedia.cz

Michal Aláč

Článek

Kancelář prezidentky uvedla, že příslušník SIS musí být podle zákona zbaven služby, pokud by jeho další působení ohrožovalo důležité zájmy státní služby a pokud je podezřelý, že se dopustil trestného činu.

„Tyto důvody byly naplněné. Jeho ponechání ve výkonu státní služby by ohrožovalo důležitý zájem státní služby, kterým je efektivní fungovaní domácích a zahraničních partnerských vztahů založených na vzájemné důvěře,“ uvedla prezidentská kancelář.

Žádný policejní převrat se na Slovensku nekoná, odmítá Čaputová Ficovo nařčení

Evropa

Aláč, který byl v neděli propuštěn ze zadržení, prohlásil, že odmítá všechna obvinění a nemíní odstoupit z funkce. „Jsem vázán mlčenlivostí, takže jsem se mohl vyjádřit pouze k některým skutečnostem. Ostatní doplním poté, kdy budu paní prezidentkou zbaven mlčenlivosti,“ uvedl po propuštění Aláč.

V případu je obviněno celkem pět lidí, včetně Aláčova předchůdce Vladimíra Pčolinského. Aféra propukla šest týdnů před předčasnými parlamentními volbami. Lídr strany Směr-sociální demokracie a favorit nadcházejících voleb Robert Fico označil současné dění za policejní převrat s vědomím prezidentky Zuzany Čaputové a premiéra Ľudovíta Ódora. Oba to v pátek důrazně odmítli.

Policie zadržela šéfa slovenské tajné služby

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám