Hlavní obsah

Bývalý slovenský prezident Kiska půjde před soud kvůli krácení daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prokurátor krajské prokuratury v Prešově podal v úterý 12. dubna obžalobu na bývalého slovenského prezidenta Andreje Kisku. Kiskova společnost KTAG se měla dopustit daňového podvodu při financování jeho prezidentské kampaně v letech 2013 a 2014.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Slovenské republiky Andrej Kiska

Článek

„Prokurátor okresní prokuratury Prešov podal obžalobu na okresní soud Poprad na obviněného Andreje Kisku za pokračovací zločin daňového podvodu,“ uvedla prokuratura ve středu na sociální síti.

Obžaloba se týká neoprávněného uplatnění nároku na vrácení nadměrného odpočtu společností KTAG za červen a listopad 2013 a duben 2014 v celkové výši přes 155 tisíc eur (3,8 milionu korun).

„V případě odsouzení mu hrozí nepodmíněný trest odnětí svobody od sedm do 12 let,“ řekl agentuře TASR Peter Kováč z právnické fakulty Trnavské univerzity. Podle Kováče je pro exprezidenta přitěžující okolností, že měl být organizátorem trestní činnosti.

Kiska definitivně končí v politice

Evropa

Případ souvisí se zaúčtováním nákladů spojených s propagací Kisky před prezidentskými volbami v roce 2014. Exprezident trestný čin dlouhodobě odmítá a viděl za tím mstu ze strany bývalého premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie).

„Jedná se o politický proces. Vyšetřovatel ani prokurátor se nezměnili. Jsou to ti, kteří nastoupili ještě za starých časů,“ nechal se slyšet Kiska.

Kiska v prezidentských volbách porazil právě Fica, který exprezidenta opakovaně označil za daňového podvodníka. Kiska upozornil, že obvinění vůči němu vznesl až třetí vyšetřovatel, když první dva neviděli spáchání trestného činu.

Kiskova strana je na pokraji rozpadu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám