Hlavní obsah

Bývalý šéf slovenské policejní inspekce dostal podmínku, bral úplatky

Bratislava

Bývalý policista Adrián Szabó, který od srpna 2018 do června 2021 šéfoval inspekční službě ministerstva vnitra, byl odsouzen za korupci a vynášení informací. Uzavřel s prokurátorem dohodu o vině a trestu, kterou soud v pondělí schválil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Szabó byl odsouzen k tříletému trestu s pětiletou podmínkou a finančnímu trestu ve výši 25 tisíc eur (přes 632 tisíc korun). „S pokorou žádám, aby soud tuto dohodu schválil,” řekl Szabó u soudu.

Jako úplatek měl dostávat peníze i drahou elektroniku. Úřad, který vedl, měl přitom vyšetřovat selhání policistů také v oblasti korupce. Szabó pracoval u policie téměř dvacet let. Kromě hotovosti ve výši 20 tisíc eur (přes půl milionu korun) přijal také úplatky ve formě drahých mobilů a televizoru.

Na Slovensku zadrželi šéfa policejní inspekce

Evropa

Szabó původně tvrdil, že je nevinen, ale ve vazbě se přiznal a s prokurátorem uzavřel dohodu o vině a trestu. Bývalý policista je momentálně nezaměstnaný a požádal o výsluhový důchod.

„V případě obviněného se nejednalo o ojedinělé a náhodné vybočení z řádného života. Páchání trestní činnosti se stalo neoddělitelnou součástí jeho způsobu života, jakým si postupně zvyšoval životní standard,” popsal prokurátor.

Související témata:

Výběr článků

Načítám