Hlavní obsah

Bývalý papež Benedikt XVI. těžce onemocněl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý papež Benedikt XVI. těžce onemocněl, napsal server týdeníku Focus. Odvolává se na informace papežova životopisce Petera Seewalda. Vatikán zdravotní stav emeritní hlavy církve označil za „ne příliš znepokojující“, uvedla agentura Reuters. Třiadevadesátiletý Benedikt má dlouhodobě zdravotní problémy, to byl také důvod, proč před sedmi lety jako první papež za bezmála 600 let rezignoval na vedení církve.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý papež Benedikt XVI. na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Podle Seewalda má emeritní papež bolestivou infekci obličeje, lidově známou jako růže, a ačkoliv je stále intelektuálně na výši, má obtíže s mluvením. I přes onemocnění zůstává Benedikt optimistický, dodal Seewald, a když mu to zdravotní stav dovolí, chce se vrátit k psaní.

Růže je onemocnění kůže způsobené nejčastěji bakteriemi streptokoka. Způsobuje rozsáhlý zánět. Nejčastěji postihuje nohy, ale může i jiné časti těla, například obličej. Kůže v okolí infekce zarudne, je hladká, teplá a na pohmat je místo tvrdé. Postupně se infekce šíří, k léčbě se užívají antibiotika.
Příčinou vzniku infekce je nejčastěji kožní poranění, štípnutí hmyzem nebo pooperační rána. Onemocnění není nakažlivé, propukne většinou u starších lidí.

Benedikt v červnu navštívil v bavorském Řezně svého umírajícího bratra. Jednalo se o jeho první cestu mimo Itálii od roku 2013, kdy rezignoval na funkci hlavy katolické církve. Jeho bratr a německý katolický kněz Georg Ratzinger zemřel 1. července, bylo mu 96 let.

Od své rezignace žije Benedikt ve Vatikánu. Hlavou katolické církve se stal v roce 2005, ve funkci ho následně nahradil současný papež František.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám