Hlavní obsah

Bývalý francouzský prezident Chirac dostal podmínku za zpronevěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský soud ve čtvrtek uznal vinným bývalého francouzského prezidenta Jacquese Chiraka ze zpronevěry veřejných prostředků, z obohacování a ze zneužití moci. Dopustil se jich v devadesátých letech, kdy byl starostou Paříže. Dostal dva roky podmínečně.

Článek

Nyní 78letý Chirac vytvořil v devadesátých letech umělá pracovní místa pro dvacet lidí v Paříži a v blízkém Nanterre pro 28 členů dnes už neexistující gaullistické strany Sdružení pro republiku (RPR), z níž vznikla současná vládní Unie lidového hnutí (UMP).

Vinen je nejen zpronevěrou veřejných prostředků, ale také tím, že se takto sám obohatil, uvedla ČTK. BBC a DPA hovoří jen o zneužití moci a zpronevěře veřejných prostředků.

Starostou Paříže byl v letech 1977 až 1995.

Byl mu udělen podmíněný trest dvou let vězení. Hrozilo mu až deset let za mřížemi a pokuta 150 000 eur.  Také státní zastupitelství žádalo koncem září pro exprezidenta zproštění viny, soud ale rozhodl jinak.

Žalobu stáhla už dříve i radnice, které na základě dohody Chirac zaplatil 500 000 eur (asi 12,4 miliónu korun) s tím, že přestože nic neprovedl, cítí jako tehdejší šéf radnice odpovědnost.

Chirac se líčení neúčastnil ze zdravotních důvodů. Má výpadky paměti.

Reklama

Výběr článků

Načítám