Hlavní obsah

Byl to nezvladatelný agresor a z poloviny lže, prohlásila Breivikova matka

Novinky, rei
Oslo

Polovina z toho, co Anders Behring Breivik vypověděl před vyšetřovateli, je podle jeho matky lež. Uvedla to v prohlášení přečteném ve čtvrtek u soudu, který posuzuje, zda je pachatel masové vraždy v Oslu a na ostrově Utöya příčetný. Wenche Breiviková mimo jiné popsala, jaké měla se synovým chováním od malička potíže.

Foto: Lise Aserud/NTB Scanpix/Pool , Reuters

Anders Behring Breivik u soudu

Článek

„Polovina z toho, co řekl policii, je lež,“ uvedl Breiviková s tím, že její syn přeháněl, když třeba popisoval své cesty anebo vzdělání. Dál popsala, že měla se synem od malička potíže, byl hyperaktivní, neposlušný a agresivní. V pozdějším věku se stal uzavřeným a tajnůstkářským.

„Cítila jsem se s ním jako ve vězení. Byl nepříjemně intenzivní,“ popsala soudu matka. Dodala, že nakonec ji syn obvinil z toho, že je marxistka a feministka.

Breivik podle matčiny výpovědi už v dětství neprožíval radost a neměl z ničeho potěšení. Když se mu snažila vytyčit nějaké hranice, údajně se jí vždycky vysmíval. Matka uvedla, že volala i sociálku s žádostí, aby chlapce vychovával někdo jiný a zabránil rozkladu jeho psychiky.

Řekl jí, že chce plastickou operaci

Breiviková uvedla, že když se k ní syn v roce 2006 znovu nastěhoval, hned ji vyděsil, protože se na ni posadil a pokusil se ji políbit.

„Od roku 2010 byl opravdu divný,“ popsala matka s tím, že Breivik začal nosit doma masku a talíř jí nechával za dveřmi, aby se nenakazil. Jen týden před útoky v hlavním městě a na Utöye údajně prohlásil, že má pocit, že je ošklivý a chce plastickou operaci.

Obviněný Breivik se podle agentur při předčítání matčiny výpovědi občas ušklíbal.

Třiatřicetiletý Anders Behring Breivik zabil loni v létě 77 lidí. Před soudem v posledních dnech vypovídali psychiatři, kteří se rozcházejí v názoru, zda je Breivik příčetný.
Konečné slovo bude mít soud, jenž z diagnózy vyvodí verdikt. Pokud soud shledá Breivika nepříčetným, čeká ho internace v psychiatrické léčebně. Jinak mu hrozí 21 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám