Hlavní obsah

Bulharsko a Rumunsko vstoupily do Schengenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bulharsko a Rumunsko po 13 letech čekání v neděli oficiálně vstoupily do schengenského prostoru. Kontroly na vnitřních vzdušných a námořních hranicích s ostatními zeměmi Schengenu končí, ovšem pozemní zůstávají. Podle agentury AFP to znepokojuje především řidiče kamionů. Důvodem zachování kontrol na silnicích je veto Rakouska, které se obává přílivu žadatelů o azyl.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Cestující na mezinárodním letišti Henriho Coandy v Bukurešti míjejí transparent s nápisem Vítejte v Schengenu

Článek

Od neděle se také do Bulharska a Rumunska létá z druhého terminálu pražského Letiště Václava Havla. Doposud cestující do těchto zemí létali z prvního terminálu, odkud se cestuje do zemí mimo schengenský prostor. Vstupem obou zemí do schengenského prostoru se tak lety přesunují na druhý terminál.

„Je to velký úspěch pro obě země,“ uvedla v tiskové zprávě předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Je to historický okamžik pro schengenský prostor, největší oblast volného pohybu na světě. Společně budujeme silnější a jednotnější Evropu pro všechny naše občany,“ dodala.

Přestože silniční kontroly nadále zůstávají, má tento krok silnou symbolickou hodnotu. Rumunská ministryně spravedlnosti Alina Gorgiuová je přesvědčená, že to přiláká investory, zvýší atraktivitu země a pomůže k její prosperitě.

Rumunsko mohutně zbrojí

Evropa

Silniční dopravci zůstávají ale zklamaní. Agentura AFP s odvoláním na informace od jednoho z rumunských svazů dopravců upozornila, že na hranicích s Maďarskem se čeká osm až 16 hodin a s Bulharskem 20 až 30 hodin. Bulharští přepravci upozorňují, že jen tři procenta bulharského zboží se přepravují letecky a po moři, zbytek po zemi. Podnikatelé z obou zemí ale věří, že se podaří brzy odstranit i silniční kontroly.

Schengenský prostor byl vytvořen v roce 1985. Vstupem Bulharska a Rumunska se počet jeho členů zvyšuje na 29. Patří k nim 25 z celkem 27 států EU a jejich sousedé – Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Norsko a Island.

Žádné zdržování na cestě k moři. Chorvatsko slaví vstup do Schengenu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám