Hlavní obsah

Britští labouristé čelí skandálu se sponzorským darem

LONDÝN

Britská vládnoucí labouristická strana čelí skandálu s tajným sponzorským darem. Co ví o částce 600 000 liber (22,3 miliónu Kč), které přes prostředníky poslal na účet labouristům realitní magnát David Abrahams, bude v parlamentu muset vysvětlovat i premiér Gordon Brown.

Článek

Britské volební zákony stanoví, že pokud někdo posílá sponzorský dar jménem jiné osoby, musí informovat o zdroji peněz, což se v tomto případě nestalo. Navíc panují nejasnosti ohledně totožnosti prostředníků.

Brown již sponzorský dar odsoudil jako nezákonný a slíbil, že ho strana vrátí. Milionář Abrahams již v této souvislosti řekl, že nevěděl, že darovat tajně peníze politické straně je nelegální. "Kdybych to býval věděl, téměř určitě bych peníze tímto způsobem nevěnoval," uvedl.

Aféra už postihla několik vysoce postavených labouristů. V pondělí na svou funkci rezignoval generální tajemník strany Peter Watt a Brownova zástupkyně Harriet Harmanová oznámila, že vrátí 5000 liber, které dostala na svou volební kampaň. Labouristé zahájili interní vyšetřování aféry.

Reklama

Výběr článků

Načítám