Hlavní obsah

Britský nejvyšší soud přiznal vdovecký důchod homosexuálům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský nejvyšší soud vyhověl žalobě 66letého Johna Walkera, který chtěl, aby v případě jeho smrti měl jeho celoživotní homosexuální partner nárok na vdovecký důchod, čehož se neúspěšně domáhal. Přiznání práva na vdovecký důchod pro partnera stejného pohlaví tak v pondělí v britském právu vytvořilo precedens. Informovala o tom stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Britský nejvyšší soud

Článek

„Jsem absolutně nadšen dnešním (pondělním) rozhodnutím, které je vítězstvím elementární spravedlnosti a slušnosti. Pro naši vládu je však velká hanba, že až tolik vynaloženého úsilí, obrovské množství peněz daňových poplatníků a nejvyšší soud ji dokázaly dovléci do 21. století," řekl po vynesení verdiktu Walker.

Někdejší voják uzavřel registrované partnerství v roce 2006 a později jej změnil v manželství. Mezi lety 1980 a 2003 pracoval pro chemickou společnost Innospec, přičemž do důchodového systému přispíval stejně jako ostatní zaměstnanci. Za to běžně plyne nárok na vdovecký či vdovský důchod pro životního partnera bez ohledu na datum uzavření manželství.

Firma Innospec se však hájila tím, že Walker byl u ní zaměstnán, ještě když registrovaná partnerství nebyla legální. Soudní spor začal již v roce 2012, přičemž soudy nejdříve daly za pravdu Walkerovi, po odvolání Innospecu se však verdikt změnil.

Zpětné uplatnění může stát miliardy

Nárok na vdovecký důchod Walkerova manžela, jemuž je přes padesát let, je nyní definitivně uznán. V případě, že by Walker zemřel před ním, bude muž po zbytek života dostávat 45 tisíc liber ročně (1,3 miliónu korun) místo navrhovaných 1000 liber (asi 30 tisíc korun).

Jeden z mluvčích vlády řekl BBC, že se bude kabinet důsledky rozhodnutí Nejvyššího soudu zabývat. U soudu konstatoval, že jeho retroaktivní uplatnění by privátní sektor stálo 100 miliónů liber (2,93 miliardy korun), stát pak dalších 20 miliónů liber (586 miliónů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám