Hlavní obsah

Britský ministr zahraničí přirovnal EU k vězení a k Sovětskému svazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Birmingham

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt v neděli během prvního dne výroční konference Konzervativní stany v Birminghamu přirovnal chování Evropské unie k Sovětskému svazu, který také nechtěl nechat odejít jednotlivé republiky. Řekl to, když hájil stávající britský plán odchodu z EU.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt

Článek

„Co se stalo s ideály evropského snu?“ položil Hunt v projevu řečnickou otázku a odpověděl si na ni: „EU vznikla s cílem chránit svobodu. Byl to Sovětský svaz, kdo někomu bránil v odchodu.“

„Lekce z historie je jasná. Jestliže změníte evropský klub ve vězení, touha odejít nezeslábne, ale poroste. Nebudeme jedinými vězni, kteří chtějí utéci,“ naznačil podle serveru Politics Home následky bruselské politiky, která podle něj komplikuje odchod Británie z EU.

Současně hájil stávající plán premiérky Theresy Mayové z léta, který Brusel odmítá: „Jestliže odmítnete přátelskou ruku nabízenou naší premiérkou, obrátíte se zády k partnerství, které poskytne Evropě větší bezpečí, větší svobodu a větší příležitosti, než měla kdy v minulosti. Krok zpět se pro EU stane tragédií, které se lze vyhnout.“

Brusel ale po celou dobu drží stejnou linii, nechce umožnit Británii, aby získala jen výhody. Idea celní unie padla, protože Británie nechtěla akceptovat volný pohyb osob a uplatňovat stejné normy.

Mayová bojuje o jednotu

Plán schválený v létě ve venkovském sídle britských premiérů Checquers a o němž nyní Mayová s Bruselem jedná, čelil na konferenci nejprve kritice. K jeho opuštění vyzval bývalý ministr pro brexit David Davis i bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, který jej označil za „vyšinutý“. Oba ve vládě skončili poté, co kabinet v červenci plán přijal. Pak ale zazněly hlasy podporující plán, které Mayová velmi potřebuje.

Proto se premiérka na čtyřdenní stranické konferenci snaží především překonat rozkol ve vlastních řadách. „Můj vzkaz směrem ke straně je 'pojďme se spojit a získat pro Británii co nejlepší dohodu',” řekla stanici BBC. Ministr Hunt prohlásil, že konzervativci mohou sjednotit zemi pouze tehdy, budou-li sami jednotní.

On a další ale nezůstali jen u podobných frází, když si explicitně vzali na mušku hlasitého zastánce tvrdšího brexitu Johnsona. Člen sněmovny lordů a bývalý vládní náměstek Digby Jones si vysloužil potlesk účastníků sjezdu, když v rámci svého projevu Johnsona označil za irelevantní a hrubou osobu. Na Twitteru na jeho účet vtipkoval ministr vnitra Sajid Javid a ministr financí Philip Hammond jej v dnešním rozhovoru s deníkem Daily Mail zesměšňoval jako člověka, který nedokáže vést dospělou politiku.

Plán z Chequers pak podpořili další ministři včetně Johnsonova spojence z kampaně za vystoupení z EU a současného ministra životního prostředí Michaela Gova.

Premiérka Mayová však pro svůj brexitový plán potřebuje získat nejen podporu euroskeptických stranických rebelů, ale také samotné EU a skupiny konzervativních poslanců s výhradami opačného charakteru, kteří žádají nové referendum.

Reklama

Výběr článků

Načítám