Hlavní obsah

Britský exministr jde do vězení za zneužívání náhrad

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Soud v Londýně poslal v pátek na 16 měsíců do vězení někdejšího ministra a poslance za Labouristickou stranu. Bývalý šéf resortu životního prostředí Elliot Morley si podvodně nárokoval přes 30 000 liber (přes 825 000 korun) z poslaneckých náhrad.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší britský ministr životního prostředí Elliot Morley

Článek

„Zahodil jste svoje dobré jméno a charakter,“ řekl 58letému Morleymu soudce Saunders.

Morley si dal v letech 2004 až 2007 vyplatit částky 15 200 liber (zhruba 418 000 korun) a 16 800 liber (asi 462 000 korun) na dvě hypotéky. Zatímco v prvním případě měl nárok jen na 1572 liber, v tom druhém neměl vůbec právo o něco žádat, protože hypotéku na nemovitost poblíž Scunthorpe již měl splacenou, uvedla BBC. Morley celkem podvodně vypsal 40 žádostí o náhrady.

Exministr je nejvýše postaveným politikem, jenž byl odsouzen v kauze zneužívání poslaneckých náhrad, která byla v Británii odhalena předloni a týkala se desítek poslanců včetně tehdejšího premiéra Gordona Browna.

Morley byl shledán vinným už minulý měsíc. Bezprostředně po odhalení tvrdil, že je to omyl a on dokáže, že nepodváděl. Částku, kterou si neoprávněně nárokoval, údajně krátce po telefonátu z redakce listu Daily Telegraph, jenž kauzu rozpoutal, vrátil a dokonce přeplatil.

Celkem už byli za zneužívání náhrad odsouzeni čtyři bývalí labourističtí poslanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám